Jump to content

Végtörlesztés: megfontoltságot javasol az ING

2011. 11. 10. 00:00

Az ING Biztosító közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a kötött árfolyamú végtörlesztés törvényben rögzített lehetőségének igénybevétele adott esetben évekre-évtizedekre szóló döntéssel jár. Ez akár befolyásolhatja az életvezetési körülményeket is, hiszen komplex pénzügyivagyon-döntésekről van szó – állítják. A biztosító szerint az optimális döntéshez megfontoltságra, a helyzet komplexitásának áttekintésére, valamint megbízható pénzügyi partnerre van szükség.

A pénzügyi szolgáltató arra is felhívja a figyelmet, hogy a rögzített árfolyamon történő kiváltás mindkét alapvető módja esetén vonzónak tűnhet, ugyanakkor számos hátránnyal is jár. Az ING a megtakarításból származó végtörlesztés esetén a pénzügyi vagyon csökkenését emeli ki, míg áthidaló forinthitelek esetében a befagyasztott törlesztőrészletet tartja hátulütőnek. A rögzített törlesztőrészlet ugyanis a a nemzetközi válsághangulat enyhülésével sem fog tudni visszatérni korábbi szintjére, vagy annak közelébe. A biztosító további problémának látja, hogy a forintalapú törlesztők várható összege nem lesz jelentősen kisebb az addigi devizahitelénél.

Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója a megtakarítások végtörlesztésért való feladásához a következő negatív hatásokat párosítja: „Egy hosszú évek gondos takarékoskodásával felhalmozott, a jövő biztonságát jelentő pénzügyi megtakarítás »bedarálása« szolgálhat pillanatnyi érdekeket, ám hosszú távon az egzisztenciális biztonság, a családi jólét, a nyugodt nyugdíjas évek ellen hat”. Az elnök-vezérigazgató szerint ezért a megfelelő döntéshez át kell tekinteni a helyzet komplexitását, valamint szükség van egy a döntésben segítő pénzügyi partnerre is.

A pénzügyi tanácsadók szerepe egyébként Kovács Zsolt szerint a gazdasági válság hatására megváltozott, hiszen átalakult a magyarok pénzügyi mentalitása. Jelenleg pénzügyi konzervativizmus, hosszú távú tervezés és a professzionális támogatás igénye jellemző. „Azoknak az időknek vége, amikor bárki adhatott pénzügyi tanácsot. A tanácsadás minősége, a tanácsadó hitelessége elsőrendű prioritássá vált. Az embereket ma már sokkal nehezebb »csőbe húzni«, tisztában vannak hosszú távú érdekeikkel, és azokat nem áldozzák fel rövid távú szempontok miatt, vagy akár egy úgynevezett pénzügyi tanácsadó rábeszélésére” – magyarázza Kovács Zsolt.

Az ING első embere ugyanakkor derűlátó a devizahitelüket kiváltó emberek megtakarítási hajlandóságával kapcsolatban. „Az árfolyam-ingadozások kiiktatódásával a családi költségvetések kiszámíthatóbbá válnak, ez pedig a rendszeres megtakarítást igénylő, hosszú távra szóló konstrukciók – amilyen egy befektetési célú életbiztosítás – irányába tolhatja az embereket” – következtet az elnök-vezérigazgató. A változásokat Kovács Zsolt szerint a pénzügyi szabályozásnak is követnie kell.