Jump to content

Magyarországon ülésezik az európai piacfelügyelet

2011. 11. 09. 00:00

Csütörtökön Magyarországon tartja meg közgyűlését a PROSAFE, amely egy európai piacfelügyeleti szervek által alapított non-profit szervezet. Ezzel hazánk a közép-kelet-európai országok közül először adhat otthont a rendezvénynek.

Csákné Gyuris Kriszta, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese szerdán közölte, hogy a rendezvényen meg fogják vitatni a veszélyes termékek forgalomból történő kiszűrési módszertanának egységesítési lehetőségét, valamint össze fogják foglalni a 20 éve működő PROSAFE működési tapasztalatait is.

A szakember kiemelt, hogy a csütörtöki közgyűlésen szó esik majd a termékveszélyesség mértékének, kockázatértékelésének meghatározásáról is – ennek gyakorlat jelenleg a tagországokban különbözik egymástól. Csákné Gyuris Kriszta szerint a magyar termékbiztonsági szabályok szigorú szabályokat mutatnak, hazánk fogyasztóvédelme pedig a nemzetközi tapasztalatokat is figyelemmel kíséri. A veszélyes áruk kiszűrésében főigazgató-helyettes egyenesen élenjárónak tartja Magyarországot, hiszen tavaly Magyarország adta a harmadik legtöbb jelzést a súlyosan veszélyes termékek riasztó rendszerébe. Az elismerést Csákné Gyuris Kriszta szerint az jelzi, hogy a bejelentett riasztást szinte minden esetben elfogadták.

Az NFH egyébként a főigazgató-helyettes szerint nemzetközi kapcsolatainak bővítésén folyamatosan dolgozik, a szomszédos államokkal együttműködési megállapodások aláírására is sor került a fogyasztóvédelem kapcsán. Ennek tartalommal való megtöltése jelenleg is zajlik –állítja a szakember. A Product Safety Enforcement Forum of Europe 1991 óta működik. A piacfelügyelettel foglalkozó hatóságok által megalakított fórum tagjai között megtalálható 35 tagország és számos nemzetközi szervezet is. Az NFH jogelődje 2000 út tagja a PROSAFE-nek.