Jump to content

Megszorítások jönnek Franciaországban

2011. 11. 07. 00:00

Franciaország kénytelen újabb megszorításokat bevezetni a hazai össztermék növekedési ütemének csökkenése miatt. A Nicolas Sarkozy államfő által már korábban jelzett megszorítások 6-8 milliárd eurós elvonást jelentenek majd. A konkrét bejelentéseket a Wall Street Journal szerint akár már hétfőn megtehetik az illetékesek.

A Wall Street Journal belső értesülései alapján a közlejövőben befejezik a francia költségvetési deficitcsökkentő terv kidolgozását, amelyet akár már hétfőn közzé is tehetnek. A megszorítások bevezetésére a lap szerint Franciaország AAA minősítésű állampapírjainak megtartása érdekében van szükség.

A francia gazdaság legsúlyosabb problémája az, hogy csökken a GDP növekedése, emiatt folyamatosan csökkennek az összesített hazai termék arányában mért mutatók és az adóbevételek is. Nicolas Sarkozy, a francia államfő már jelezte: nagyjából 6-8 milliárd eurós új kiadáscsökkentésre van szükség – ilyen megszorítás bevezetésére két hónapon belül másodszor kerül sor. A francia GDP növekedésének kilátásai októberben is romlottak, így a jövő évi költségvetésben már nem 1,75 hanem csak 1 százalékos növekedési ütemmel számolnak.