Jump to content

Draghi: Enyhe év végi recesszió az eurózónában

2011. 11. 03. 00:00

Az Európai Központi Bank csütörtökön kamatcsökkentés mellettt döntött, miközben a szervezet elnöke szerint „az euróövezet év végi enyhe recesszió irányába halad”.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank november 1-ével kinevezett új elnöke az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön kijelentette: „Az euróövezet év végi enyhe recesszió irányába halad”.

Az olasz szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is igen jelentős kockázatokkal kell szembenézni a reálgazdasági növekedés kapcsán. Mario Draghi szerint a kockázatok egy része máris materializálódott.
Az európai jegybankelnök leszögezte, hogy az infláció továbbra is magasabb a szervezet céljánál, a kockázatok viszont kiegyensúlyozottak. Az eurózóna inflációja a jövő év során így a két százalékos cél alá csökkenhet – tette hozzá.

Az EKB csütörtökön az irányadó kamatláb csökkentése mellett döntött: a kamatokat a várt tartás helyett 25 bázisponttal 1,25 százalékra mérsékelték. A kormányzótanács egyhangúlag döntött a csökkentésről – mondta el Draghi.