Jump to content

Mi a betétbiztosítás?

2011. 10. 25. 00:00

Tudja Ön, hogy mi történne a pénzével, ha a bank, amelynél elhelyezte a megtakarítását csődbe menne? Tudja, hogy kihez kell ilyen esetben fordulnia? Visszakapná vajon a pénzét? És a kamattal mi történne? Megmutatjuk!

Szerencsére létezik egy biztosítási forma, amely garantálja, hogy történjen bármi, a bankban tartott pénzünket megkapjuk. A betétbiztosítás miatt a pénzünk nem vész el még akkor sem, ha egy bank fizetésképtelenné válik, így a betétest kár nem érheti. A betétek biztosítása az Országos Betétbiztosítási Alap feladata, amelyet 1993-ban kimondottan erre a célra hoztak létre.

Jó tudni azonban, hogy a betétbiztosításnak létezik felső értékhatára: egy betétesnek egy banknál elhelyezett pénzét maximum százezer eurónak megfelelő értékű forintban kártalanítják. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek két különböző banknál van számlája, szükség esetén mindkettőt egyenként százezer-százezer euróig kártalanítják. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy amennyiben egy bank fizetésképtelenné válik, nem csupán az ott elhelyezett tőkét, de az azután járó kamatot is megkapjuk az Alaptól, feltéve, hogy a kettő együttes értéke nem haladja meg a százezer eurós határt.

A betétbiztosításnak tehát két nagy előnye van: egyfelől nem kell megvárnunk, hogy a bank felszámolása befejeződjön, hanem még jóval hamarabb visszakapjuk az ott tartott pénzünket, másfelől azt is garantálja, hogy százezer euróig a teljes összeget visszafizeti a tulajdonosnak, még akkor is, ha a hitelintézetnél egyébként nem lenne rá fedezet.

Néhány banknak azonban van olyan megtakarítási formája is, amelyet nem véd a betétbiztosítás. Ilyen például többek között az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, a kamatozó részvény, és a 2003. január 1.-je előtt kibocsátott kötvények és letéti jegyek. Nem védi a biztosítás ezen túl a főleg bankoknál vásárolható befektetési alapok (legyenek azok akár nyílt, akár zárt végűek) befektetési jegyeit sem.

Az Alap legkésőbb a betétek befagyása, a bank tevékenységi engedélyének visszavonása, vagy a felszámolás közzététele után kezdi el kifizetni a bankban ragadt pénzt, és ezt a folyamatot 20 munkanapon belül be is kell fejeznie. Ez az idő indokolt esetben további tíz munkanappal meghosszabbítható. Az Országos Betétbiztosítási Alap több különböző módon is eljuttathatja a megtakarítást a tulajdonoshoz: küldheti úgynevezett OBA Betétbiztosítási kártyán, banki átutalással, postai úton, közvetlen kifizetéssel vagy bankon keresztül.

Történjen a kifizetés bármilyen módon is, a lényeg, hogy tudjuk, a megtakarításunk biztos helyen van, és baj esetén visszakapjuk azt.