Jump to content

Hat százalék maradt az alapkamat

2011. 10. 25. 00:00

Immár kilenc hónapja nem változtattak a jegybanki alapkamaton, a Monetáris Tanács keddi ülése után is maradt a hat százalékos szint.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén sem változtatott a jegybanki alapkamat hat százalékos mértékén. A jegybank ezzel a várakozásoknak megfelelően járt el, hiszen a legtöbb szakértő a kamat tartásával számolt. Egyes londoni felzárkózó piaci elemzők ugyanakkor korábban többször hangsúlyozták: a globális gazdaság bizonytalanságai és az euróövezeti válság miatt meglepetések is elképzelhetőek.

A keddi döntéssel immár kilenc hónapja tartják hat százalékos szinten az alapkamatot. A Monetáris Tanács kamatdöntő ülése után kiadott közlemény ezt a következőképp magyarázza: az infláció alakulásával és a pénzügyi piaci folyamatokkal összefüggő kockázatok kiváró álláspontot indokolnak a kamatpolitikában - a monetáris tanács emiatt döntött az alapkamat szinten tartása mellett.

A közlemény szót ejt a romló konjunkturális kilátásokról, amelyek keresleti oldalról a dezinfláció irányába mutatnak. Ezzel párhuzamosan az áfa- és jövedéki adóemelések átmenetileg növelik a fogyasztói árindexet is – teszik hozzá. A közlemény megemlíti a forint gyengébb árfolyama és az indirekt adóemelés által generált inflációs nyomást is, amely viszont gyors lecsengésű folyamat. A jegybank összességében bizonytalanságot tapasztal az inflációval kapcsolatban, ezért a Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel fogja követni az esetleges tovagyűrűző hatások megjelenését és a fogyasztói árindex mellett az adószűrt maginfláció alakulását is.

Az MT közleménye kitér a magyar gazdaság növekedési kilátásaink romlására, a bizonytalan jövedelem-kilátásokra és a szigorodó hitelkörnyezetre is. A testület szerint ez – a nagymértékű költségvetési kiigazítással párosulva – fékezni fogja a belföldi kereslet bővülését. A beruházási aktivitás is csökkenhet, hiszen kedvezőtlenek a konjunkturális kilátások, szigorodnak a hitelfeltételek, a minimálbér-emelés pedig növeli a költségeket. A Monetáris Tanács üdvözli viszont a kormány elkötelezettségét a 2012-es 2,5 százalékos költségvetési hiánycél mellett. Ez megvalósulása esetén javíthatja Magyarország kockázati megítélésén.