Jump to content

Schäuble 1000 milliárdra bővítené a mentőalapot?

2011. 10. 19. 00:00

A Financial Times Deutschland információi alapján a német pénzügyiniszter szorgalmazza az euróövezeti mentőalap 1000 milliárd euróra való kibővítését. A német kormány sem ezt, sem az EFSF-fel kapcsolatos német-francia pkatumról szóló londoni lapértesüléseket nem erősítette meg.

A Financial Times németországi kiadásának értesülései alapján a német pénzügyminiszter az euróövezeti mentőalap 1000 milliárd euróra történő felduzzasztását szorgalmazza. A miniszter az EFSF kibővítésén állítólag úgy szeretné elérni, hogy a német garanciavállalási kötelezettség ne növekedjen az eredetileg megállapított 211 milliárd eurós szint fölé.

Erről Wolfgang Schäuble már tájékoztatta a Bundestag kormánypárti frakciót, akik csütörtökön újabb találkozón vesznek részt – írja a Financial Times Deutschland. Az alap német kormány számára kényes kérdésnek számít, hiszen a Bundestag szeptember végén heves viták után hagyta jóvá a 440 milliárd eurós kibővített támogatási alapot. A legtöbb képviselő eleinte hevesen tiltakozott mindenféle emelés ellen. Schäuble akkor nem zárta ki az EFSF későbbi bővítését, az ezzel kapcsolatos híreszteléseket viszont elutasította.

A Financial Times Deutschland szerint a német adminisztráció pénzügyi szakértői olyan megoldásra törekszenek, amely lehetővé tenné az alap megemelését, a német garanciavállalás felső határa azonban nem emelkedne. A német kancellár ugyanakkor többször enyhítette a hétvégi EU-csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokat. Angela Merkel úgy véli: a csúcs egy fontos lépést jelent majd az adósságválság elleni harcban, ám újabb lépésekre is szükség lesz. „Fontos döntéseket hozunk, amelyeket további döntések követnek majd” – szögezte le a politikus.