Jump to content

Aktiválták a görög bankmentő alapot

2011. 10. 10. 00:00

A görög központi bank aktiválta az ország Pénzügyi Stabilitási Alapjának bankmentő mechanizmusát, amellyel a pénzmosással vádolt Proton Bank betéteit és „egészséges eszközeit” mentették ki.

A görög jegybank (Bank of Greece) hétfőn reggel közölte: aktiválták a görög bankmentő alapot a Proton Bank megmentése érdekében. A kis pénzintézet ellen vizsgálat folyik a pénzmosás elleni törvények megsértése miatt. A központi bank szerint a görögországi Pénzügyi Stabilitási Alap (FSF) támogatásával a Proton „egészséges eszközeiből” és teljes betétállományából egy „jó bankot” hoztak létre.

A Pénzügyi és Stabilitási Alapot a nemzetközi hitelezők és Görögország közösen hozta létre – a cél, hogy tőkéhez juttassák a piaci forrásokhoz nem hozzáférő pénzintézeteket. A bankmentés következménye, hogy a Proton Bank az FSF tulajdonába került. A jegybank közleménye alapján „a pénzügyminisztérium a központi bank javaslatára alkalmazta a Proton Bankra a pénzintézetek helyreállítására nemrég elfogadott törvényt”.

A „jó bank” megfelelő, a szabályozók által előírtaknál jóval kedvezőbb tőkemutatókkal rendelkezik, valamint a központi bankok keresztül hozzáfér az Eurórendszer likviditási mechanizmusaihoz is – emelte ki a szervezet. A Bank of Greece hozzátette, hogy az ügylettel a régi Proton Bank jogosultságait megvonták, eszközeit pedig felszámolják. „Az új bank már nem érintett a hiányosságok által, pénzügyileg stabil és folytatja tevékenységét” – szögezi le a közlemény.