Jump to content

Megállapodtak a bankok támogatásáról

2011. 10. 09. 00:00

A német kancellár és a francia elnök vasárnap este Berlinben konzultált az európai és a görög adósságválságról. A találkozón egy „európai vízióról” és egy konkrét csomagtervről is szó esett.

Angela Merkel námet kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap este rendkívüli konzultáción tárgyalta meg az európai és görög adósságválságból fakadó kihívásokat. A két vezető egyértelműen az euro- és adósságválság tartós és globális megoldása mellett állt ki.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón mind a német, mind a francia politikus hangsúlyozta: Berlin és Párizs már teljes mértékben egyetért az euróválság megoldásának részletei illetően. A hónap végéig csomagtervet fognak előkészíteni, amely a bankok támogatására és az euroválság rendezésére szolgál majd. Görögországnak Merkel és Sarkozy szerint is az euroövezet tagjának kell maradnia.

A tárgyalások előtt Berlinben a görög államcsődről, illetve az ország adósságának átütemezéséről keringtek pletykák, a kancellár és az elnök azonban nem közölt ilyen irányú információkat. Hangsúlyozták viszont a bankok pénzügyi erősítésének, illetve a kibővített euroövezeti támogatási alap alkalmazásának fontosságát. A vezetők reményei szerint az EFSF-alap bővítését a hét első felében Szlovákia is ratifikálni fogja.

A csomagterven túl Nicolas Sarkozy egyfajta vízióról is beszélt, amely a hosszú távú stabilitás helyezi középpontba. Angela Merkel is hasonló célokat tart kívánatosnak – ő a stabilitási és növekedési paktum megerősítésének szükségességéről beszélt. A kancellár szerint egységes európai szabályokra van szükség a bankok feltőkésítésével kapcsolatban. Sarkozy „európai vízióját” a november eleji G-20-as csúcstalálkozó elé fogják terjeszteni.