Jump to content

Leminősítették Olaszországot és Spanyolországot

2011. 10. 08. 00:00

A Fitch Ratings pénteken - az európai adósságválság fokozódására hivatkozva - lerontotta Spanyolország és Olaszország adósbesorolását is.

A Fitch Ratings pénteken leminősítette Olaszország és Spanyolorsázg adósosztályzatát is – az indok az európai adósságválság erősödése. A legnagyobb európai hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Olaszország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát, valamint rögzítette a további leminősítés lehetőségét magában hordozó negatív kilátást is. Spanyolország adósi fokozatát AA pluszról rontották AA mínuszra, a Fitch az ibériai ország esetében is negatív kilátást hagyott érvényben.

A Fitch szerint az eurózóna válságának felerődöse Olaszország számára pénzügyi-gazdasági sokkot jelent, amely erőteljesen gyengíti az ország szuverén kockázati profilját. „Jóllehet a nemrégiben benyújtott olasz pótköltségvetés jelentőset lendített a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseken, az olasz kormány azonban kezdetben "tétova" válaszlépéseket tett az euróövezeti válság terjedése ellen, és ez aláásta a piaci szereplők bizalmát az iránt, hogy a kormány képes hatékonyan átnavigálni Olaszországot az euróövezeti válságon” – olvasható a hitelminősítő kapcsolódó elemzésében.

A hitelminősítő az olasz költségvetésre kidolgozott alapeseti forgatókönyvében egyébként azzal számol, az évtized végére sikerül az olasz hazai össztermék 110 százaléka alá sikerül csökkenteni az államadósság-rátát. A héten nemcsak a Fitch rontotta olaszország besorolásait: a Moody’s Investors Service a finanszírozási kockázatok miatt három fokozatot rontott az ország kormánykötvény-besorolásán. Szeptemberben a Standard & Poor’s minősítette le Olaszországot, a szervezet gazdaság növekedési kilátásainak gyengülésére hivatkozott.

A Fitch Ratings Spanyolország lefokozásával kapcsolatban kiemelte: egyrészt intenzívebbé válik az euróválság, másrészt a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire kockázatot jelent az egyes régiók költségvetési teljesítménye is. „Jóllehet a 169 százalékos GDP-arányos spanyol bruttó küladósság euróövezeti összehasonlításban nem magas, a 91 százalékos nemzetgazdasági szintű nettó küladósság viszont a legmagasabbak között van az egész világon, és ez érzékennyé teszi Spanyolország külső finanszírozási pozícióját a kamatok emelkedésére” – magyarázza a Fitch. A hitelminősítő ezzel együtt is biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetőképességét.