Jump to content

Szén-dioxid kvótából panelfelújítás

2011. 10. 07. 00:00

1,63 milliárd forintot csoportosít át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy még az idén támogatáshoz juthassanak a panelpályázatokon sorban állók - közölte Bencsik János energetikáért is felelős államtitkár.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében futó Zöld Beruházási Program (ZBR) tavasszal meghirdetett panelprogramjában az átcsoportosítással biztosított forrrás 3.200 lakóegység felújításához járulhat hozzá. Bencsik közlése szerint az év végéig várhatóan további 4.000-4.500 lakás felújítását lehet támogatni az értékesített szén-dioxid kvótákból.

A ZBR panel alprogram második fázisában, az idén tavasszal 13,2 milliárd forint támogatást ítéltek oda, ami 23.495 lakóegység energetikai korszerűsítésének támogatását jelenti. A források átcsoportosításával most biztosított 1,63 milliárd forint a tárca szerint 3,3 milliárd forint beruházást generál és évente közel 4.068 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. A ZBR programot a szén-dioxid kvóta eladásokból befolyó bevételből finanszírozzák, azokat ugyanis másra nem lehet fordítani.