Jump to content

Tesztelik Európa bankjainak erejét

2011. 10. 06. 00:00

A Financial Times szerint az Európai Bankfelügyleeti hatóság vizsgálni fogja: elviselik-e az unió bankjai az eurózóna egyes országainak fizetésképtelenségét.

A Financial Times csütörtöki száma alapján a az Európai Bankfelügyeleti Hatóság újból vizsgálja az európai unió uniós bankok erejét. Ezzel a lap szerint a szervezet „hallgatólagosan elismeri", az előző két európai banki stresszteszt nem volt elég robusztus. Az Ft az EBA egyik tisztviselőjére hivatkozva közölte az információkat.

A londoni gazdasági napilap úgy tudja: a bankfelügyeleti hatóság ezúttal a perifériális euróövezeti tagállamok nagymértékű adósság-leírását fogja modellezni – ez állítólag rendszerszinten akár 200 milliárd eurós tőkehiányt is feltárhat. A lap által idézett magas pozíciójú EBA-illetékesek szerint a teszt nem utal arra, hogy Európa vezetői egyes tagállamok (például Görögország) törlesztésképtelenné válására készülnének. A tisztviselők inkább elővigyázatossági lépésről beszélnek – a cél, hogy információt szerezzenek az uniós bankok feltőkésítéséről szóló tárgyalásokhoz. Ezek a tárgyalások az illetékesek szerint „mind nagyobb ütemben” zajlanak.

A Financial Times a szuverén adósságok „tömeges átstrukturálásának” várható hatásait az EBA kétnapos igazgatósági ülésén fogja áttekinteni. Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság olyan mechanizmusokról is tárgyal majd a kormányokkal és döntéshozókkal, amelyek lehetővé teszik a bankok kényszer-feltőkésítését. Ez alkalmassá teheti a hitelintézeteket a szuverén adósok fizetésképtelenségének elviselésére.