Jump to content

Matolcsy:1,5 milliárdot jelenthet a fordított adózás

2011. 10. 05. 00:00

A nemzetgazdasági miniszter szerint a fordított mezőgazdasági adóztatás hatékony módszer lehet az áfacsalások csökkentésére. Az intézkedés 20 milliárd forintnyi egyszeri kiesést, majd havi 1,2-1,5 milliárdos pluszbevételt okozhat a költségvetésnek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszában leszögezte: a fordított a fordított adózás hatékony eszköz az áfacsalási módszerek visszaszorítására. A politikus szerint a módszer likviditási előnyt jelent a vevőnek, a bevezetés évében viszont a költségvetés számára a befizetések eltolódnak, ami egyszeri pénzforgalmi áfabevétel-kiesést idéz elő. A kiesés mértéke a zömében havi és negyedéves bevallási gyakoriságot figyelembe véve 1,5-2 havi, adott ügylettípusból származó áfabevételnek felelhet meg – állítja Matolcsy György. Az Agrárkutató Intézet számításai alapján az intézkedés nagyjából a 20 milliárd forintos bevétel-eltolódást jelent. A feketekereskedelem csökkenése ugyanakkor körülbelül 1,2-1,5 milliárd forintos havonkénti bevételt okozhat.

A fordított adóztatás csak különleges esetben, átmeneti időre lehetséges, az engedélyezéshez pedig az Európai Unió Tanácsának egyhangú felhatalmazása szükséges; amiért derogáció iránti kérelemmel kell fordulni az Európai Bizottsághoz – figyelmezet a politikus. Matolcsy úgy véli: „A költségvetési hatást azonban jelentősen befolyásolja, hogy milyen termékkörre kapja meg Magyarország a derogációs kérelmet”. A nemzetgazdasági miniszter elsősorban a gabonafélék, az olajos magvak, az élő baromfi és sertés, valamint a bontott baromfi és sertéshús piacán tartja pozitívnak a fordított adózás bevezetését.

Az Országgyűlés honlapján elérhető miniszteri levél kiemeli: az adókötelesen értékesített termékek után nem számítanak és nem is hárítanak áfát az eladó felé. Ezért a nála fizetendő áfát a vevő bevallásában nem kell elszámolni. Az áfát a vevőnek kell majd megfizetnie, amelyet fizetendő áfaként és egyúttal - a vásárolt termék kapcsán adóköteles felhasználást feltételezve - levonható adóként is fel kell tüntetni az adóbevallásában. A kormány Matolcsy György szerint kedvezményes hitelkonstrukciót fog kidolgozni a fordított adózásból származó hátrányok kompenzálására. Ennek kialakítása során tekintettel lesznek a jelenleg is működő kedvezményes hitelkonstrukciókra.
.