Jump to content

Fed-elnök: Reagálunk az európai helyzetre

2011. 10. 05. 00:00

A Fed elindítana egy széleskörű hitelezési programot, ha rosszabodna az európai válsághelyzet - szögezte le kedden Ben Bernanke.

Ben Bernanke, az amerikai központi bank vezetője szokásos kongresszusi meghallgatásán kijelentette: nehéz megállapítani az európai pénzügyi problémák amerikai gazdaságra gyakorolt hatását. Az Fed elnöke szerint ugyanakkor mindenképp sérült a lakossági és az üzleti bizalom – ez tovább növeli a növekedési kilátások kockázatait.

A Fed elindítana egy új, széleskörű hitelezési programot, amennyiben az európai adósságválság tovább gyűrűzne – szögezte le Bernanke. A közgazdász szerint a szeptember közepén bejelentett „Operation Twist” nevű program 50 bázispontos alapkamatvágást jelentés 20 bázisponttal csökkentheti a távolabbi hozamokat is. Bernanke kijelentette: „Azt gondoljuk, hogy ez egy jelentős, de nem óriási segítség a gazdaságnak”. A Fed-elnök a programot valamennyire segítheti a munkahelyek teremtésére és a növekedés támogatására. A szakember sem tudta megmondani, hogy a Twist mennyiben segítheti az USA növekedését.

Az elnök pesszimista az amerikai munkaerőpiac trendjeivel kapcsolatban is, mivel a legfrissebb adatokon nem lehet javulást érzékelni. Mind az első alkalommal segélyért fordulók száma, mind a tervezett munkaerőfelvételekkel kapcsolatos felmérések mind elégtelen munkaerőpiaci javulásra engednek következtetni. Bernanke a bizottság újra hangsúlyozta: a monetáris politika nem csodaszer, más területeken is helyes döntésekre van szükség a helyzet javulásához. Ilyen területek lehetnek a munkaerőpiaci, ingatlanpiaci, kereskedelmi, illetve az adózási politikák is.