Jump to content

ING: Ne hosszú távú megtakarításból végtörlesszen!

2011. 10. 04. 00:00

Az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója szerint jelentős veszteségeket realizálhat az, aki hosszú távú megtakarítását bontja fel devizahitelének rögzített árfolyamú végtörlesztése érdekében.

Az ING Biztosító kedden közzétett elemzésében figyelmeztet: „Tetemes veszteséget kockáztat az, aki a hosszú távú megtakarításához nyúl annak érdekében, hogy rögzített árfolyamon törlessze devizahitelét”. A végtörlesztéshez célszerű minél könnyebben mozdítható pénzügyi eszközöket igénybe venni, mivel ezek felhasználása jár a legkisebb veszteséggel.

Az elnök-vezérigazgató szerint leginkább a könnyen és gyorsan mobilizálható rendkívüli kiadásokra félretett összegek alkalmasak a végtörlesztési célú pénzfelszabadításra. Nem ajánlott viszont felbontani a hosszabb távú megtakarításokat, hiszen az jelentős veszteséggel járhat. Ennek oka az, hogy minél kevésbé mobilizálható egy megtakarítási forma, annál többet kerül annak felszabadítása – magyarázza Kovács Zsolt. A szakember szerint ezt tetézi, hogy a válság nyomán számos pénzügyi eszköz árfolyama is csökkent.

Elég, csak arra gondolni, ami a részvénypiacokon történt, és máris látható, hogy például egy nagyobb részvénytartalmú hosszú távú megtakarítás pénzzé tételén - amivel realizáljuk az árfolyamveszteségeinket - akár a teljes hitelnyereség is elmehet”– hangsúlyozza az ING vezetője. Kovács másik érve a hosszú távú megtakarítás feltörése ellen az, hogy ezzel hosszabb távú megtakarítási célok kerülhetnek veszélybe. „A hosszú távú megtakarítások egészen más szerepet töltenek be, mint a rövid távra tartott pénzeszközök. Egzisztenciális biztonság, családi jólét, nyugodt nyugdíjas évek, egy hőn áhított vagyontárgy megszerzése - ezek olyan célok, amelyeknek nem a pénzbeli értéke a fontos, hanem a jólétünkre, az életminőségünkre gyakorolt hatása” - emelte ki Kovács Zsolt.