Jump to content

Az MNB adatot kért a bankoktól

2011. 10. 03. 00:00

A jegybank rendeleti úton írt elő információszolgáltatási kötelezettséget a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésében érintett bankoknak. Az a pénzintézet, amely nem tájékoztatja hetente az MNB-t, nem vehet részt a végtörlesztéshez kapcsolódó jegybanki euróeladási programban.

Az MNB rendeletet jelentetett meg a hétfői Magyar Közlönyben, amely előírja, hogy a bankok heti rendszerességgel közöljék a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséhez kapcsolódó adatokat a jegybankkal. A bevallást a tárgyidőszakot követő hét második munkanapján, elektronikus formában kell benyújtani.

Az új szabály azokra a hitelintézetekre vonatkozik, melyek kívül esnek a közvetlen MNB-partnerkörből, illetve az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap jegybanki partnerköréből. Azon bankoknak kell információt nyújtaniuk, amelyek 2011. augusztus végén devizajelzáloghitel-állománnyal rendelkeztek. Az első kötelezően előírt bevallás tárgyidőszaka az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXI. törvény hatálybalépésének napjától 2011. október 7-éig terjedő időszak, annak bevallási határideje pedig 2011. október 11-e.

Az adatszolgáltatási kötelezettségnek eleget nem tevő hitelintézeteket a rendelet nem szankcionálja, viszont az MTI szerint azok nem vehetnek részt a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított jegybanki euróeladási tendereken. A szóban forgó tendereken az egyes bankok az idén augusztus 31-én fennálló lakossági lakáscélú és szabad felhasználású devizahitel állományuk mértékéig vásárolhatnak eurót az MNB-től. A hitelek euróban kifejezett értékét az augusztus 31-i MNB-árfolyam alapján határozzák meg.