Jump to content

Mellár: Nem az adósság a főellenség

2011. 09. 30. 00:00

A Pécsi Tudományegyetem professzora szerint a magyar gazdaság problémái elsősorban a rossz gazdasági szerkezetből fakadnak. Mellár Tamás úgy véli: az adósság nem ok, csak jelenség.

Mellár Tamás közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem professzora pénteken Pécsett leszögezte: A magyar gazdaság legfőbb ellensége nem az adósság, hanem a rossz gazdasági szerkezet. „Az adósság nem ok, hanem jelenség, amely elsősorban a produktivitás alacsony fokából, a duális gazdasági szerkezetből fakad” – mutatott rá a professzor a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén .

Mellár egyetért azzal, hogy az adósságnak nem szabad növekednie, sőt: csökkennie kellene. A szakember szerint ugyanakkor nem lehet az államadósság elleni küzdelem a fő cél, mivel az a vagyon elherdálásához, a növekedési potenciál gyengítéséhez, a produktivitásra költhető források szűküléséhez vezethet. A közgazdász a jóléti állam leépítését sem tartja szükségesnek, hiszen úgy véli: ez sem oka az eladósodottságnak. A válságot Mellár szerint a jóléti államként működő országok vészelték át a legkönnyebben. A kutatásfejlesztésből és a humánerőforrás-fejlesztésből sem szabad tőkét kivonni, mivel ezek a gazdasági növekedés motorjai – mutatott rá a professzor.

A tanár úgy alakítaná át a gazdasági szerkezetet, hogy abban a magas hozzáadott értékű munkahelyek aránya növekedjen. Mellár Tamás munkahelyek teremtését látja szükségesnek elsősorban vidéken, az agráriumban, az élelmiszeriparban, valamint a megújuló energiaszektorban. A közgazdász szerint mindig van lehetőség a változásra: ehhez a prioritásokat kell átalakítani. Mellár bevezetné a progresszív jövedelemadót, átalakítaná a gazdasági támogatások rendszerét, mérsékelné a bürokráciát és a korrupciót, a különadók helyett pedig hatékony versenyszabályozás mellett tenné le voksát.