Jump to content

Elemzők: Euróövezeti távozási mechanizmus szükséges

2011. 09. 29. 00:00

Londoni gazdaságelemzők szerint Görögországnak előbb-utóbb óhatatlanul ki kell lépnie az európai valutaunióból, ezért ki kellene dolgozni az eurózónából való távozás mechanizmusát.

A CEBR és a Capital Economics helyzetértékelése alapján az euróövezeti távozási mechanizmus megteremtésére van szükség, mivel például Görögországnak előbb utóbb mindenképp ki kell búcsút kell mondania a közös valutának. A Central for Economics and Business Research szerint ugyanakkor könnyen rendbe lehet hozni a görög közfinanszírozási rendszert, hiszen a mediterrán ország államadóssága a teljes euróövezeti szuverén adósságállománynak alig 4 százalékát teszi ki. Ez önmagában viszont aligha oldaná meg a problémákat, hiszen a Görögország gondjainak kinövését a versenyképesség hiánya is akadályozza – teszi hozzá a gazdasági-üzleti kutatóközpont.

A CEBR kimutatása alapján az egy főre eső munkaköltség 2000 óta 36 százalékkal emelkedet, míg Németországban ugyanez a mutató csak hat százalékkal lett magasabb. Az elemzők szkeptikusak Írországgal szemben is, bár szerintük az erős exportszektor valamelyest reményt ad az országnak. Az ír kivitel az ír GDP 106 százalékának felel meg – ez a szám Görögországban mindössze 22 százalék. A londoni elemzők szerint a görög munkaköltség-mutató EU-átlagra való visszacsökkentéséhez az országban hat egymást követő évben kell csökkennie az életszínvonalnak. Ezért a CEBR lehetségesnek tartja, hogy az ország inkább távozik az eurózónából – ez gyorsabb, de fájdalmasabb kiigazítást jelent. Az intézet emiatt szükségesnek tartja a kilépési mechanizmus kidolgozását.

A Capital Economics szerint a perifériális országok adósságállománya még a jelenlegi adósságok leírása után is hamar újra nőni kezdene a gazdasági növekedés hiánya miatt. A cég elemzői ezért ezen országok eurózónából való kilépésében látják a megoldást.