Jump to content

EFSF: Németország megszavazta a bővítést

2011. 09. 29. 00:00

A Bundestag csütörtökön elsöprő többséggel szavazta meg az EFSF kibővítését, ezzel Angela Merkel német kancellár hatalmas politikai sikert könyvelhet el.

A német Bundestag csütörtökön hatalmas többséggel megszavazta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kibővítését. Az Angela Merkel kancellár által szorgalmazott bővítést az ellenzék és a koalíciós erők együttes támogatásával sikerült keresztülvinni.

Az EFSF mellett végül 523 képviselő voksolt, míg 85 szavazott ellene – három képviselő tartózkodott a szavazástól.A végeredménnyel Merkel megszerezte a kancellári többséget. A konzervatív és liberális képviselők is a szükséges mértékben szavaztak a javaslat mellett, holott a napokban még több vezető politikusuk is határozottan a bővítés ellen foglalt állást. A 330 koalíciós képviselőből végül 315 támogatta a segélyalapot – a kancellári többség megszerzéséhez 311 szavazat szükséges.

Németország a tizedik ország, ahol megszavazták a pénzügyi mechanizmus kibővítését, ezt mind a 17 euróövezeti országnak meg kell tennie. Az első értékelések szerint jelentős lépést tett meg a Bundestag az euró megsegítésének útján – Angela Merkel és az EFSF támogatói mindvégig ezért lobbiztak. A javaslat ellenzői – akik között több tekintélyes koalíciós képviselő is megtalálható – szerint az EFSF nem oldja meg az eladósodás problémáját, csak időnyerésre szolgál. E képviselők szerint Németország a jövő generációk életét megnehezítő terhet vállal azzal, hogy az eszközből legalább 211 milliárd eurót a német kezességvállalás fedez.