Jump to content

Szakértők: Adótervezés segíthetne a vállalkozásokon

2011. 09. 28. 00:00

Az adótervezés bevezetése és az emberi erőforrások nagyobb megbecsülése a hazai vállalkozások hatékonyabb működését eredményezné - hangzott el a Big Five tanácsadó cég szerdai fővárosi sajtóbeszélgetésén.

A Big Five rendezvényén Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke kijelentette: a multinacionális cégeknél elengedhetetlen az adótervezés alkalmazása, a kisvállalkozások körében viszont nem terjed el ez a gyakorlat. Az adótervezés kiküszöbölné a túladóztatás és a túlcsalás jelenségeit is – tette hozzá Vadász.

Az adószakértő szerint az APEH 2005 és 2010 között 2250 milliárd forintot szedett be utólagos ellenőrzések során, ám ebből legalább 750 milliárd elkerülhető lett volna bizonyos beruházások időben történő adózási tervezésével. A szakember hozzátette: a magyar vállalkozások általában egy cégben tartják a vagyont és a kockázatot, tehát például az értékes berendezéseket abba cégbe vásárolják, ahol a fiktív számlákat elkönyvelik. Vadász szerint ezért tanácsos a vállalkozások profiltisztítása.

Szeicz János, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusa a beszélgetésen kiemelte: a magyar cégek többsége kiszipolyozza a munkaerőt, pedig a fenntartható fejlődés egyetlen útja az emberközpontú vállalkozások működtetése. A szellemi tőke elvándorlása milliárdos károkat okoz az országnak – magyarázta a szervezetfejlesztő.

A szociológus elmondta: egy modern vállalat mérlegében ugyan nem szerepel az emberi tőke, ám a mérlegben kimutatott eredmény közel sem egyenlő a vállalat valódi értékével. Szeicz szerint a szellemi tőkének működő tőkévé kell válnia, enélkül csak felhalmozott kincsről beszélhetünk. Az emberi tőke akár többszörös megtérülést is hozhat – magyarázta a szakember.