Jump to content

Devizahitelesek: Végtörlesztés autókölcsönnel?

2011. 09. 27. 00:00

A kötött árfolyamú végtörlesztést lehetővé tevő törvény miatt megnőtt az érdeklődés a gépjármű-fedezetű hitelek iránt – a Lombard szerint az ilyen kölcsönök önrészként funkcionálhatnak a forintalapú devizahitelekhez.

A devizahitelesek kötött árfolyamú végtörlesztését lehetővé tevő törvény hatására megnőtt az érdeklődés a gépjármű-fedezetű hitelkonstrukciók iránt is – közölte a Lombard Lízing Csoport. A szakértők szerint az ilyen kölcsönök segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, valamint felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

A svájci frankban eladósodott devizahitelesek jelentős része igénybe szeretné venni a végtörlesztési lehetősége, viszont sokan nem rendelkeznek elegendő megtakarítással vagy tehermentes ingatlannal a tartozás előtörlesztéséhez vagy forinthitellel való kiváltásához. A Lombard úgy véli: erre legfeljebb az adósok ötödének van lehetősége.

A szakértők szerint a devizahitelesek ezért forint alapú ingatlanhitelek felvételével és személyi kölcsönökkel próbálják meg a végtörlesztéshez szükséges forrásokat előteremteni. Az előnytelen személyi kölcsönök helyett rugalmas alternatívát nyújthatnak a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitelek – olvasható a Lombard közleményében.

A gépjármű-fedezetű hitelek szabad felhasználású hitelek, így azokat önrészként lehet felhasználni a svájci frankot kiváltó ingatlanhitel felvételekor. A Lombard közölte: máris megnőtt az érdeklődés az ilyen hitelkonstrukciók iránt. A cég elemzője szerint ugyanakkor az efféle konstrukciók sem képesek nagymértékben kiterjeszteni az előtörlesztők körét, mivel az előtörleszteni szándékozó, svájci frank alapú ingatlanhiteles adósok között kevesen rendelkeznek tehermentes gépjárművel.