Jump to content

Cafeteria: Kinek kedvez a reform?

2011. 09. 26. 00:00

A Napi Gazdaság szerint a munkavállalók számára hátrányos lehet a cafeteria-rendszer átalakítására vonatkozó kormányzati terv, melyet a Népszabadság tett közzé. A kormány szerint ugyanakkor az átalakulás a béremeléseket támogatja.

A cafeteria-rendszer Népszabadság által kiszivárogtatott átalakítása különösen nagy veszteségeket okozhat a munkavállalók számára – állítja a Napi Gazdaság. A koncepció alapján az állam átveszi a az utalványrendszert a piaci alapon működő vállalatoktól, lényegében államosított rendszer jön létre

A dokumentum alapján az állam egyrészt nagyobb teret adna Széchenyi Pihenőkártyának: meleg ételt kizárólag SZÉP-kártyával lehetne béren kívüli juttatásból vásárolni, valamint az egészségpénztári juttatások is csökkenhetnek a kártya javára. A további juttatásokat az állam – átmenetileg – utalványokkal osztaná szét – a hideg étkezési utalványról és az iskolarendszerű képzés támogatásáról van szó. Ezt a Népszabadság szerint a pihenőkártya általános elfogadása válthatja fel. Az állam maximum 20000 forint értékű lakbértámogatást is nyújtana – írja a Népszabadság.

A Napi Gazdaság szerint a piaci verseny megszüntetése után az állam bármekkora költséget felszámíthat a kibocsátáskor. A cafeteria adója a szuperbruttó megszüntetésével csökkenhet, illetve a rendszer a Napi szerint akár adómentessé válhat - a kötlségeket így a munkáltató nem érzi meg. Ez a kormány szándékai szerint támogatja az előirányzott béremeléseket is – a lap ugyanakkor ezt nem tartja béremelésnek, hiszen a juttatás nem képez tb-alapot, nem jár utána nyugdíj és táppénz sem. A Napi munkavállalói szempontból további problémának értékeli a juttatások viszonylag könnyű visszavonhatóságát is.