Jump to content

Euróövezeti tűzfal épülhet?

2011. 09. 25. 00:00

Londoni lapértesülések szerint az IMF és a Világbank éves gyűlésén szó esett Görögország esetleges rendezett csődjéről és egy euróövezeti tűzfal létrehozásáról is.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank hétvégi éves gyűlésén Görögország rendezett csődjének lehetővé tétele is felmerült - írja a londoni sajtó. A lapértesülések alapján 2-3 ezer milliárd euró értékű „tűzfalat” is felhúznának a sebezhető eurótagállamok köré, amely a görög csőd következményeinek járványszerű továbbterjedését gátolná meg.

A The Sunday Times forrásai alapján a koncepció három alapvető pillére az euróövezeti bankok feltőkésítése. az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz jelenlegi 440 milliárd eurós kapacitásának feltöltése 3000 milliárd euróra, valamint a Görögország törlesztési leállásának lehetővé tétele az államadósság bizonyos hányadáig. A The Sunday Times szerint Görögország a csőd után is az eurózóna tagja maradna.

A The Sunday Telegraph 2000 milliárd eurós stabilitási alapról tud, amelyből tűzfalat vonnának az eladósodott euróövezeti államok, így Spanyolország és Olaszország köré. Az adósságválság terjedésére utaló jeleket mutatnak a londoni adósságpiaci adatok. A legnagyobb euróövezeti államok CDS-felárai a héten hirtelen megugrottak. Németország a hét második felében elérte a 107 bázispont feletti CDS-árazást is – ez rekordnak számít.

A német CDS-felár egyébként a kereskedési hét elején még csak 85 bázispont körüli értékeken mozgott. A második legnagyobb európai gazdaság törlesztéskockázatára köthető csereügyletek már 200 bázispont körül járnak – Franciaország CDS-árazása is emelkedett.