Jump to content

Csökkent a vállalati hitelezés

2011. 09. 23. 00:00

Az MNB pénteki sajtótájékoztatóján szó esett a válság kitörése óta folyamatosan csökkenő vállalati hitelezésről, mely a kis- és középvállalkozásokat sújtja leginkább. A 2010-es 1,2 százalékos gazdasági növekedés a vállalati hitelállomány erős zsugorodása mellett valósult meg.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója pénteken közölte: 2008 utolsó negyedéve óta folyamatosan csökken a vállalati hitelállomány, míg a válság előtti években az állomány évi 10-20 százalékos bővölése volt tapasztalható. A hitelállomány a 2008-as 6-7000 milliárd forintról a tavalyi év végére 900-1000 milliárddal apadt – ez 15 százalékos zsugorodást jelent.

Az MNB szakembere szerint a probléma oka a korábban a banki hitelezési hajlandósággal volt, jelenleg viszont a romló tőkehelyzetű pénzintézetek hitelezési képességével van gond. A fent leírt csökkenés felmérések szerint 66 százalékban a szolid hitelezési hajlandóságnak, míg 33 százalékban a hitelezési képességek gyengülésének köszönhető. A tavalyi 1,2 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedés a vállalati hitelek csökkenése mellett valósult meg.

A hitelkínálat szűkülése leginkább a KKV-szektor számára jelent érvágást, hiszen e szektor hitelképességét szűri meg leginkább a pénzügyi szektor. A bankok olyan szigorú feltételekkel – például az alapkamatnál 10 százaléknál nagyobb kamattal – kínáltak hitelt a szektornak, melyet a vállalatok nem képesek kitermelni – magyarázta Nagy Márton.

Az MNB statisztikáiban ennek ellenére alacsony vállalati hitelkamat jelent meg, hiszen a cégek ilyen magas kamatra nem vettek fel hitelt, és a bankok is megszűrték ügyfeleiket – féltek a hitelek bebukásától. „A banki kockázatvállalási hajlandóság nehezen ösztönözhető, ezen csak a kockázatok részleges állami átvállalása segíthet” - szögezi le az jegybank elemzése.