Jump to content

Varga: Két-három bank kivonulhat

2011. 09. 22. 00:00

A miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Válasznak adott interjújában az előző kormányok és a bankok felelősségét emelte ki a devizahitelezés elterjedése miatt.

Varga Mihály a csütörtökön megjelent Heti Válasznak adott interjújában kijelentette: „A devizahitelesek problémájának megoldása a bankokra nézve kockázattal jár, de még elviselhető terhet jelent. Ezzel együtt a kormány nem tart attól, hogy kivonulnának a bankok az országból, de ha két-három bank eltűnne a magyar piacról az még nem volna olyan nagy tragédia”.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a bankszektor olyan termékekkel fog előállni, amelyek ügyfelek elvesztése nélkül teszik lehetővé a devizahitelek rendezését. Varga szerint a pénzintézetek egyszerű profitérdekből becsapták a magyar embereket. „A bankok tisztában vannak azzal, hogy helytelenül jártak el, amikor rátukmálták ügyfeleikre a devizahiteleket”– magyarázta a politikus.

Varga fontosnak tartja, hogy devizahitelek elterjedését a kormány tette lehetővé. A lengyel kormány és az ottani pénzügyi felügyelet a monetáris hatóságokkal karöltve hozott intézkedéseket a devizahitelezés terjedése ellen – jegyezte meg a politikus. Az államtitkár szerint ennek eredménye, hogy Lengyelországban hat százalék, míg Magyarországon negyven százalék a devizaalapú hitelek aránya a teljes lakossági hitelállományban.

A politikus szerint a lakossági devizahitelezés 2003-ban kezdődött, majd 2004-től futott fel igazán –  Varga ezért a 2004 és 2008 közötti időszak felelőseit keresné országgyűlési bizottsági szinten. Varga Mihály a Heti Válasz kérdésére kijelentette: sem szándéka, sem felkérése nincs a jegybank vezetésére Simor András távozása után.