Jump to content

MNB: Lassabb növekedés, nagyobb infláció

2011. 09. 22. 00:00

Az MNB közzétette legújabb inflációs jelentését, mely 2012-re kisebb növekedést és magasabb inflációt vár, mint a júniusban közzétett jegybanki prognózis.

A Magyar Nemzeti Bank 1,5 százalékról 1 százalékra módosította a 2012-es GDP-növekedési prognózist, míg az infláció várakozásokat 3,9-ről 4,7 százalékra emelték – olvasható a csütörtökön közzétett jegybanki inflációs jelentésben. Az MNB 2011-re még mindig a GDP 1,6 százalékos növekedésével és 3,9 százalékos inflációval számol.  A jövő évi előrejelzés már tartalmazza a minimálbér 18 százalékos és a bárminimum 15 százalékos emelését.

A jegybank 2011-ben 1,9 százalékos hiánnyal tervez, míg a 2012-es költségvetésben 3,4 százalékos deficittel számolnak. A kormány által kitűzött jövő évi hiányszint ugyanakkor 2,5 százalék. Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője elmondta: „A mostani jelentés 275 forintos euróárfolyamból indult ki, és azzal számol, hogy a forint rövidtávon érzékelhető leértékelődési folyamat után stabilizálódik”. A javuló tendenciákat mutató idei szintjéről jövőre és 2013-ban is tovább nőhet az ország külső finanszírozási képessége -  a jegybank a magyar gazdaság külső egyensúlyi pozíciójának fokozatos javulásával számol.

A monetáris pénzintézet jelentése leszögezi: „Az előző, júniusban publikált inflációs jelentés óta beérkezett adatok és a romló konjunkturális kilátások keresleti és költségoldalról is a korábban vártnál erősebb dezinfláció irányába mutatnak a teljes előrejelzési horizonton”.  Az MNB szerint a következő hónapokban a magas energiaárak, míg az év végétől a jövedéki adó emelése tartják majd az inflációs cél felett. Az infláció a jövő év második felében – adóhatásoktól szűrve – a fokozatosan a cél alá süllyed majd.