Jump to content

92000 forint lehet a minimálbér

2011. 09. 21. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye leszögezi: „A kormány minden lehetséges intézkedést meghoz ahhoz, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse”. A tárca 92000 forintos minimálbérre tesz javaslatot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye alapján javaslatot tesznek a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak a minimálbér 92.000 forintra, illetve a garantált bérminimum 108.000 forintra emelésére. Ezzel párhuzamosan fenntartják a jelenleg is működő kompenzációs rendszert, tehát 2012-ben sem csökkenhet senkinek a havi nettó jövedelme – teszik hozzá. A versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást fogalmaznak meg.

Az minisztérium hangsúlyozza: az intézkedésekkel nem tekintik véglegesnek az adórendszer reformját. A béremelések munkáltatókat sújtó terheinek egy részét az állam visszatérítené. A közlemény szerint a  kormány tisztában van azzal, hogy a béremeléseket követően is lehetnek olyan munkavállalók, akik rövid távon nettó keresetcsökkenést szenvedhetnek el az adórendszer átalakítása miatt.

A ténylegesen alacsony jövedelműek kompenzációjára célzott kompenzációs rendszert hoznának létre. A érintetteknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolniuk kell, hogy nincsen be nem vallott, vagy nem megfelelően bevallott jövedelmük. A kompenzáció tényleges összegét az év végén állapítják meg, a munkavállalók viszont előlegben részesülhetnek majd. A kompenzációt a havi bruttó 202.000 forint feletti jövedelműek átmeneti jellegű hozzájárulásaiból finanszíroznák. A hozzájárulás csak az értékhatár feletti részt érinti.

A fentiek szerint előre látható időn belül megvalósul az igazi, arányos, egykulcsos adózás, amelynek végül minden munkavállaló élvezheti az előnyeit. Ebben a munkavállalást és családokat támogató új szemléletben a jövedelemszintjétől függetlenül mindenki egyenlő mértékben fog részt vállalni a közterhekből. A kormány ezzel új értelmet ad a társadalmi igazságosság fogalmának” – állítja az NGM.

A közlemény alapján a kormány új egészségügyi alapot hozna létre: „Csak így lehet garantálni a rendszer működésének fenntartását, és az ellátás biztonságát, mivel az előző kormányok idején az egészségügyi alapot gyakorlatilag szétverték, aminek folytán az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került. Az egészségügy a nemzeti megmaradás és megújulás egyik záloga”.