Jump to content

Simor: Az MNB megsegíti a bankokat

2011. 09. 20. 00:00

A jegybank az ország devizatartalékainak bevetésével fogja enyhíteni a bankok végtörlesztésből fakadó veszteségeit – közölte Simor András jegybankelnök. A bejelentések hatására erősödött a forint.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács keddi ülése után bejelentette: a jegybank kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok rendelkezésére bocsátani. Mindezt az ország devizatartalékainak terhére tennék meg.

A jegybank úgy véli: körülbelül a devizahitelesek egyötöde tud majd élni a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is számottevő veszteséget okoz a bankszektornak, valamint negatív hatással van Magyarország növekedési kilátásaira és adóbevételeire is – szögezte le Simor András.

A szakember kijelentette: a devizaalapú jelzáloghitelek fix árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tevő törvény magas stabilitási kockázatot okoz, ám az MNB tompítani tudja a károkat. Ezeket az eszközöket használni is fogják – tette hozzá Simor. A jegybank körülbelül 1000-1100 milliárd forintnyi törlesztéssel számol.

Az MNB beavatkozása a keddi árfolyamokkal számolva mintegy 3,78 milliárd euróval terhelné meg az ország devizatartalékait. A teljes tartalék augusztus végén 37,554 milliárd eurót tett ki, tehát az intézkedések nagyjából 10 százalékkal csökkentenék azt. Ezzel a januári szintre esne vissza a jegybanki devizakészlet. A forint a bejelentés hatására erősödött az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben is.