Jump to content

Megtakarítanék! De hogyan fogjak hozzá?

2011. 09. 19. 00:00

Megtakarítani jó. De pontosan mi is a megtakarítás? A legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy a bevételeink és a kiadásaink különbsége. Azonban a legtöbb ember számára nem egyszerű feladat a megfelelő megtakarítási vagy befektetési termék kiválasztása. Az ügyet csak bonyolítják az olyan, elsőre riasztónak ható fogalmak, mint a befektetési alapok vagy a befektetési egységekhez kötött eszközalapok.

A pénzintézetek, bankok, biztosítók kínálata mind szélesebb, és ebből adódóan egyre nehezebb eligazodni ezek között. Hazánkban több mint százféle megtakarítási termék érhető el, és még a termékeken belül is nagy számban fordulnak elő különböző mutációk. Így egy hétköznapi ember számára szinte lehetetlen feladatnak tűnik a legjobb termék kiválasztása.

Ha valaki nem szakértő a témában, többnyire a négy legfontosabb szempontot veszi figyelembe. A befektetés hozama legyen magas, költségei alacsonyak, emellett legyen biztonságos és rugalmas. Ezek az elvárások azonban sokszor ellentétesek egymással: a közgazdaság törvényeinek megfelelően minél biztonságosabb valami, annál kevésbé lehet magas a hozama.

Ráadásul más szempontok is fontosak, ilyen például a megtakarítási célok kitűzése. Rövid távú célok esetén könnyebb helyzetben vagyunk, hosszú távú céloknál már nagyobb odafigyelésre és gondosabb számolásra van szükség. Tudni kell, hogy a megtakarított pénzt mibe fektesse az ember, és a célokat leírni és időhöz kötni is hasznos lehet.

A legjobb, ha ki tudod számolni, mennyit fogsz megtakarítani, akár hetente, havonta, vagy minden fizetéskor. A legjobb a megtakarítás egyenletes eloszlása, hogy minden alkalommal ugyanannyit tegyél félre. Figyelni kell arra is, hogy ne legyenek irreális elvárásaid, reális célokat tűzzél ki magad elé.

A pénzügyi tervezés legegyszerűbb (és legbiztosabb) módszere, ha az ember egy hónapon át minden kiadását leírja egy füzetbe, majd a hónap végén leül és hosszasan, kritikusan átnézi a kiadásokat. Ha talál olyant, ami utólag feleslegesnek tűnik, akkor eszébe kell, hogy jusson az önmaga elé kitűzött cél

Ha meg akarsz takarítani, ne várj a hónap végéig! Amint megkaptad a fizetésed, tedd félre az erre szánt összeget, és próbálj meg a maradékból élni. A félretett pénzt lehet a malacperselyben, vagy a befőttes üvegben is tartani, de ajánlott befektetni, mert csak így tud gyarapodni, ami segít céljaid gyorsabb elérésében.