Jump to content

Kikre bízhatom a pénzemet?

2011. 09. 19. 00:00

Ha kikerültél az iskolapadból és sikeresen elhelyezkedtél, számos olyan kérdéssel találod szembe magad, amivel addig esetleg a szüleid foglalkoztak (hacsak nem egy pénzügyi szolgáltató cég junior elemzőjeként vagy tanácsadójaként dolgozol, persze). A havi rezsi, a mindennapi megélhetés költségei és a kultúrára, szórakozásra szánt pénz mellett döntened kell, mennyit takarítasz meg, és milyen formában.

Előbb-utóbb téged is megtalálnak majd ajánlataikkal a különféle üzletkötők és pénzügyi tanácsadók, hogy mire fordítsd, mibe fektesd a (kezdetben valószínűleg nem túl busás) fizetésed megtakarításra szánt részét. Az ajánlatok között megfontolásra érdemesek és közönséges szélhámosságok egyaránt lesznek majd, ezért érdemes legalább nagy vonalakban megismerkedni a pénzpiac néhány fontosabb szereplőivel.

A legismertebb és legszélesebb körben használt szolgáltatók a bankok. Talán hihetetlen, de jelenleg bankból 30-40, takarékszövetkezetből pedig több száz működik itthon. Ezeknél vezetik a folyószámláikat az emberek, itt tartják a megtakarításaikat, és ide fordulnak, ha hitelre van szükségük.

Biztosítóból közel 40 kisebb-nagyobb működik Magyarországon. A biztosítók alapvető szolgáltatásként rendszeres díjért cserébe átvállalják ügyfeleiktől különféle események kockázatát (ha kár éri őket, megtérítik azt), de befektetési szolgáltatásokat is kínálnak. Hozzájuk fordulhatunk, ha élet-, baleset-, lakás-, gépjármű- vagy bármilyen más biztosítást szeretnénk kötni.

Az egészségpénztárak egészségügyi előtakarékossági szolgáltatást kínálnak, ami az öngondoskodás egy speciális válfaja. Segítenek egészséggel, sporttal és hasonló kapcsolatos ráfordításainkat költséghatékonyabbá tenni, amit az állam is támogat, adókedvezmény formájában. Jelenleg negyvennél több ilyen pénztár működik, a pénztári tagok száma meghaladja a 900 ezret. Szintén szakosodott pénzintézetek a lakástakarék pénztárak, amelyek lakáscélú betétek gyűjtésével és lakáscélú hitelek nyújtásával foglalkoznak.

A végére hagytuk a fejlett pénzügyi piacok motorját, a tőzsdét. Az árutőzsdén és értéktőzsdén jellemzően közvetítők, brókercégek segítségével köthetsz üzleteket (bár lehetőség van közvetlen ügyletekre is). Az egyszerű adás-vételen túl jóval összetettebb pénzügyi tranzakciókat, úgynevezett származtatott ügyleteket is kínálnak, mint például a határidős kereskedés vagy a vételi, eladási opciók.

A felsorolt sok száz pénzintézet több ezer konstrukciót kínál az ügyfelei számára. Neked kell eldöntened, melyiket választod.