Jump to content

Kiigazítások: uniós trendek, lassuló növekedés

2011. 09. 19. 00:00

A BDO Magyarország tanácsadócég közleménye alapján a jövő évi költségvetés illeszkedik az uniós trendekbe, viszont gyorsítja az inflációt és visszafogja a növekedést.


A magyar kormány múlt pénteken bejelentett kiigazítási lépései illeszkednek az uniós gyakorlatba – közölte a  könyvvizsgálattal és tanácsadással foglalkozó BDO Magyarország. Az elemzők szerint Európában egyre gyakoribb az áfanövelés, a legmagasabb áfakulcs mellé kivetett jövedéki adó, illetve nő a forgalmi szférát sújtó különadók szerepe is.

A tanácsadócég példákat is felsorolt az általános forgalmi adó kulcsának európai növelésére: a kulcs Szlovákiában 19-ről 20 százalékra, Lengyelországban 22-ről 23-ra, Nagy-Britanniában 17,5-ről 20-ra, míg Portugáliában 21-ről 23-ra emelkedett 2011-ben. Csehországban is emelni fogják a forgalmi adót mégpedig jelentősen: a kedvezményes kulcs 10-ről 19 százalékra emelkedik majd.

A BDO ugyanakkor emlékeztetett: a Magyarországi emelés problémás lehet, hiszen jelenleg 25 százalék az EU-ban kivethető legmagasabb áfakulcs. Ennek megváltoztatásához az összes tagállam beleegyezésére szükség van. Az Európai Bizottság egyébként átalakítaná a közösség áfarendszerét, így a plafonra vonatkozó szabályok a közeljövőben akár változhatnak is.


A tanácsadók szerint a kormányzat intézkedései a hiánycél teljesítésére összpontosítanak, ezért háttérbe szorul a belföldi fogyasztás vezérelte növekedés koncepciója. Ez a magyarországi vásárlóerő átrendeződését, csökkenését jelenti – állítja a cég.

Az áfa 27-ra emelése kompenzálja az szja-ból jövőre kivezetett fél-szuperbruttósítás 380 milliárd forintos költségvetési tételét. Hasonló méretű elvonást jelent az adójóváírás megszüntetése, mely eddig az alacsonyabb jövedelműeknek kedvezett – emlékeztet a BDO Magyarország. A vállalat adópartnere szerint az intézkedések serkentik az inflációt és visszafogják a fogyasztást.