Jump to content

Alig tudunk valamit félretenni

2011. 09. 19. 00:00

A magyar családok számára egyáltalán nem könnyű rendszeresen megtakarítania bármekkora összeget, hiszen egy, a közelmúltban az Aviva által készített felmérés alapján minden második megkérdezettnek hiteltörlesztésre kell fordítania jövedelmének kisebb-nagyobb részét. Ez önmagában is csökkenti a megtakarítási kedvet, különösen a hosszú távú befektetések népszerűségét: általában azok is inkább rövidebb időre terveznek, akiknek lehetőségük nyílik félretenni.

Mégis érdemes hosszú távú befektetésekben gondolkodni, hiszen a háztartásnak bármikor szüksége lehet valamilyen nagyobb összegre, melyet előzetes takarékosság nélkül nem tud előteremteni. Itt nemcsak valamilyen váratlan eseményre vagy kényszerre kell gondolni: a családok életében vannak olyan előre tervezhető fordulópontok, melyek során jól jön a korábbi megtakarítás. A gyermekek felsőoktatási tanulmányai, lakáscsere vagy felújítás és a nyugodt öregkort biztosító vagyoni háttér megteremtése – előrelátó gazdálkodással megkönnyíthetőek ezek a költséges, ugyanakkor sokszor kikerülhetetlen igények.

Ahhoz, hogy nehezebb időben is sikerüljön némi pénzt félretenni, érdemes családi pénzügyi tervezést alkalmazni. Ez első körben praktikusan a család összes bevételének és kiadásának precíz nyomon követését jelenti. Ezt követheti az esetleges kiadáscsökkentési lehetőségek feltérképezése,  bizonyos ésszerű takarékossági intézkedések.

Ha a fentiekkel már tisztában vagyunk, akkor könnyen meghatározhatjuk: mennyi pénzzel rendelkezik a család, mekkora a teherbíró képessége. Ez az úgynevezett fedezeti összeg, ezt oszthatjuk fel folyó kiadásokra és az esetleges megtakarításra. Az efféle pénzügyi fegyelem természetesen nem diktatúrát, hanem ésszerű gazdálkodást jelent, rendkívüli szükségletek olykor felülírhatják azt. Korábbi előrelátásod éppen az ilyen szituációkban hozhatja meg gyümölcsét.

A fent említett pénzigényes családi események jó eséllyel valóban bekövetkeznek, ezért családos befektetőként nem érdemes túlzott kockázatokat vállalnia. A lekötési igényen és a hozamon túl mindig körültekintően vizsgáld meg az adott konstrukció kockázatát is!