Jump to content

Megújult a fogyasztóvédelem

2011. 09. 16. 00:00

A kormány felülvizsgálta és újjáalakította a Fogyasztóvédelmi Tanács működését. A Szatmáry Kristóf által vezetett szervezet pénteken tartotta meg első ülését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte: Az újjászervezett fogyasztóvédelmi tanács pénteken megtartotta első ülését. A szervezet működését a kormány felülvizsgálta, majd a megszerzett tapasztalatok eredményeként új határozatot fogadott el a szervezet működéséről – tették hozzá.

Az ülést az FT-elnök Szatmáry Kristóf nyitotta meg, aki egyben a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára is. A rendezvényen az ország IV. középtávú Fogyasztóvédelmi Politikájáról és egyéb aktualitásokról esett szó, a napirendet Szöllősi László helyettes államtitkár ismertette. A minisztérium szerint a Fogyasztóvédelmi Tanácsnak hatékonyan, javaslatok útján kell integrálnia a fogyasztóvédelmi szempontokat a kormányzat munkájába. A testületnek össze kell hangolnia a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a szakmai kivitelezhetőség és a fogyasztói érdekek dimenzióit is. A tanács szükség esetén, ám legalább évi két alkalommal ülésezik.

Az újjászervezett FT első ülésén a következő állandó tagok voltak jelen: a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy-egy képviselője. Ezen kívül a tanács elnökének meghívójával részt vettek a fórumon a Magyar Agrárkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, 8 fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet elnöke, 6 országos gazdasági érdekképviseleti szervezet egy-egy képviselője, a békéltető testületek 2 képviselője valamint a Pénzügyi Békéltető Testület képviselője. Állandó meghívotti státuszt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői kaptak.