Jump to content

Svájc gyenge frankot akar

2011. 09. 15. 00:00

A svájci jegybank kitart a nulla százalékos kamatszint mellett, és szükség esetén további lépeseket is megtesz a svájci frank gyengítése érdekében – közölte Svájci Nemzeti Bank csütörtökön.

A Svájci Nemzeti Bank közölte: tartják a nulla százalékos kamatszintet, valamint korlátlan mennyiségű valutát hajlandó vásárolni az  1,20-as minimum-árfolyam védelme érdekében. Ez megfelel a korábbi elemzői várakozásoknak – írja az Index. A minimumszintet szeptember 6-án állapította meg az ország jegybankja, mivel a korábbi beavatkozások nem tudták meggátolni a frank markáns és folyamatos erősödését.  Az erős nemzeti fizetőeszköz Svájcnak komoly problémát jelentett az export akadályozása miatt.

Az SNB egyébként lassuló gazdaságot vizionál:  közleményük alapján az év második felére leállhat a növekedés, éves szinten pedig 1,5-2 százalékos növekedés várható. Az árfolyamminimum fenntartása nélkül akár recesszióba is fordulhatna a gazdaság – írják. Hosszú távon a Svájci Nemzeti Bank az 1,20-as szintet is túl erősnek tartja, ezért szükség esetén további lépéseket fognak tenni a gyengülés érdekében – állítják.  A bejelentések hatására azonnal gyengülni kezdett az árfolyam, az euróval szemben csütörtökön elérte a 1,209-es szintet is.

A jegybank közleménye szerint még az 1,20-as szint is túl erős, ezért a franknak tovább kell gyengülnie, így  szükség esetén további lépéseket tesznek. Egyelőre maga a bejelentés is hatásos volt, az elmúlt órákban jelentősen gyengült a frank árfolyama, az euróval szemben elérte az 1,209-es szintet is, miközben a bejelentés előtt 1,204 környékén is járt.  A forinttal szemben a bejelentés előtt erősödött, majd hirtelen gyengülni kezdett a frank, a csúcsot 239,54 forinton érte el, délután kettőkor viszont már 237.06-os árfolyamról beszélhettünk.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/09/06/zuhan_a_frank/