Jump to content

Növekvő bérkülönbségek Magyarországon

2011. 09. 15. 00:00

A munkáltatók kompenzációja ellenére erőteljesen nőtt hazánkban az adminisztratív beosztású dolgozók és a felsővezetők közti nettó bérolló. A különbségek bruttó értelemben nem változtak – a Hay Group elemzése az adóváltozásoknak tudja be azokat.

A Hay Group frissen közzétett éves jövedelemszint-vizsgálatából kiderül: egy év alatt közel 40 százalékkal tágult Magyarországon a vezetők és az adminisztratív beosztású dolgozók közötti nettó bérolló. Ez annak ellenére igaz, hogy az adók megváltozása miatti kiesést az alacsonyabb jövedelműeknél béremeléssel próbálták kompenzálni a munkáltatók.

Az egykulcsos szja hatására felerősödött különbségek kompenzációja érdekében a beosztottak 2011-ben 1 százalékkal nagyobb béremelést kaptak, mint a vezető pozícióban dolgozók. Az adók változása viszont az átlagos keresetű beosztott bérét 0,8 százalékkal csökkentette, míg a vezetőkét 37 százalékkal növelte. A bérkülönbségek nettó keresetekkel számolva Magyarországon jelenleg elérik a hétszeres mértéket.

A különbség bruttó értelemben nem változott: egy átlagos magyar felsővezető 6,2-szer keres többet egy titkárnőnél. A magyarországi adatok regionális szinten megszokottnak nevezhetőek, a különbségek némileg erősebbek Csehország és Szlovákia arányainál. A visegrádi térségben Lengyelország bérollója a legnagyobb: a vezető beosztásúak mintegy 8,5-ször keresnek többet beosztottaiknál.

Közép-Európa 6-8-szoros eltéréseinél jóval kisebb bérollóról beszélhetünk a nyugati országokban – az egalitárius skandináv országokban nagyjából háromszorosak a különbségek. Az arány Németországban a háromszoros szintet sem éri el, de Nagy-Britanniában sem sokkal haladja meg azt. Nő viszont az eltérés mértéke kelet felé haladva – Ukrajnában például a beosztottak 11 havi fizetése teszi ki vezetőik egyhavi bérét.

Forrás: http://www.fn.hu/allas/20110915/hetszereset_keresi_menedzser_mint/