Jump to content

Marad a kismamák védelme

2011. 09. 15. 00:00

Az NGM államtitkára szerint közeledtek a kormány és munkáltatók és munkavállalók érdek-képviseleti szerveinek álláspontjai az új munkajogi szabályozással kapcsolatos szerdai konzultáción. A legvitásabb kérdéseben továbbra sem sikerült megegyezni, erre a minisztérium reményei szerint a jövő héten sor kerül.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikával foglalkozó államtitkára csütörtökön kijelentette: „Több ponton is közeledtek a szociális partnerek álláspontjai a tegnapi egyeztetésen, bár még mindig vannak vitás pontok”. A szerdai egyeztetésen olyan konföderációk is képviseltették magukat, akik eddig távol maradtak a tárgyalásoktól – tette hozzá az államtitkár.

Továbbra sem sikerült konszenzusra jutni az üzemi tanácsok és a szakszervezetek jogkörének kérdésében, illetve a munkavállalói károkozás miatti kártérítési felelősség kérdésében sem. A minisztérium reméli: a legvitásabb pontokról a jövő hét során sikerül megegyezni, így megindulhat a törvénytervezet közigazgatási egyeztetése. Megegyezés született viszont a szabadságok száma és ütemezések kapcsán: ez a jelenlegi szabályozáshoz képest csak egy ponton változik: a dolgozók hét munkanappal rendelkezhetnek majd szabadon, tíz munkanapot egybefüggően kell majd kiadnia a munkáltatónak. A túlmunka esetleges ellenértéke szabadnapban is kiadható, ez pedig a következő évre átvihető marad majd. Czomba Sándor ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a munkáltatók tömegesen élnek majd a szabadsággal kompenzált túlórák lehetőségével.

Maradna a védett kor intézménye és a kismamák munkajogi védelme is, sőt valamelyest szigorodna is. Arra azonban ügyelnénk, hogy nehogy túlvédjük e csoportokat, és ezzel megnehezítsük az alkalmazásukat  - mondta el az államtitkár. Czomba szerint a munkaadók hajlanak a kismamák kötelező részmunkaidős foglalkoztatásának elfogadására – ezt a közszférában már bevezették. Az elrendelhető túlmunka mennyiségének kérdésében, a délutáni műszakpótlék megtartásában és mértékének megállapításában, valamint a munkavállalók által vétlenül okozott károk megtérítése kérdésében is közeledtek az egyes konföderációk álláspontjai.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szabadnapok_tulorak_kismamak_vedett_kor_ilyen_valtozasokra_van_kilatas.495687.html