Jump to content

A három leggazdagabb bűnöző

2017. 06. 19. 20:32

Kikre tippel, ki a valaha élt három leggazdagabb bűnöző? Annyit elárulunk, hogy "fő" tevékenységük a droggal való kereskedelem. A listán nem szerepelnek a piramisjátékon és más pénzügyi ügyeskedésen meggazdagodott szélhámosok, ők egy külön cikket érdemelnek.

3. Dawood Ibrahim - 6,7 milliárd dollár

"A Nagy Testvér" (Bhai) a mai napig él és szabadlábon építgeti a birodalmát, az FBI 10 legkeresettebb bűnözőjének egyike, 10 millió dolláros vérdíjjal a fején. A hawala-rendszer (ami lényegében egy felügyeleten, nemzetközi, bizalmi alapon működő készpénz-transzfer rendszer) legnagyobb része az ő kezében van, de drogcsempészettel és terrorizmussal is foglalkozik, de pletykák szerint Bollywoodban is van befolyása. Állítólag kapcsolatban állt Oszama bin Ládennel és a tálibokat a mai napig finanszírozza, de folyamatosan ügyködik az indiai kormány destabilizálásán is. Egyes források szerint hamis pakisztáni útlevelekkel szokott a régióban utazgatni, látták már Szaúd-Arábiában és Afganisztánban is.

2. Amado Carrillo Fuentes - 25 milliárd dollár

Fuentes a mexikói Juárez-kartellt vezette, miután 1993-ban megölte főnökét, Rafael Aguilar Guajardót és átvette tőle az irányítást. Drogot terjesztett világszerte, a tisztára mosott pénzből pedig egy legálisan működő légitársaságot is finanszírozott.

A Sinaloa-kartell egyik fő riválisaként a Juárez-kartell a texasi határ mellett működött, hetente 200 millió dollárnyi profitot termelt, Carrillónak mintegy 25 milliárd dollárnyi vagyona jött össze, amiből egy hatalmas palotát is épített.

Meg kell jegyeznünk, hogy a halála nem gengszerhez méltó volt, ugyanis a kartellvezérrel egy plasztikai műtét és egy zsírleszívás végzett 1997-ben. Rossz gyógyszert kapott és a lélegeztető gépe is elromlott. A bosszú már annál inkább maffiásra sikeredett: a műtőorvosokat pár hónap múlva betonba öntve találta meg a rendőrség.

1. Pablo Escobar - 30 milliárd dollár

Minden idők leggazdagabb és talán leghíresebb bűnözője Pablo Escobar, "A Kokainkirály" fénykorában a világ kokainkereskedelmének 80%-át a kezében tartotta a Medellin-kartellen keresztül. A '80-as évek végén sokáig ő volt a világ egyik leggazdagabb embere. Egy legenda szerint heti 1000-2000 dollárt költött csak azokra a gumikra, amelyekkel összekötötte a készpénzét. Egyszer volt, hogy 2 millió dollárral gyújtott be, hogy a nappalit felmelegítse a családjának.

Amikor megkérdezték Escobart a sikere titkáról, csak annyit mondott, hogy "egyszerű: lefizetsz valaki itt, lefizetsz valakit ott és megfizetsz egy barátságos bankárt, hogy segítsen a pénz hazaszállításában".

Kolumbiában Escobar számos templomot, stadiont, futballpályát és házat épített, sőt a fáma szerint egyszer felajánlotta az országnak, hogy a teljes államadósságot kifizeti a kiadatási törvények megváltoztatásáért cserébe.

Karrierjének egy politikus elleni merénylet vetett véget, ami miatt börtönbe került, innen azonban sikerült megszöknie. A szökés után 16 hónappal, 1993-ban halt meg a kolumbiai hatóságokkal való fegyveres összetűzésben.

(Forrás: penzugyguru.hu; portfolio.hu; képek: google)