Jump to content

Nagy átveréssel született a Rothschild-vagyon

2017. 05. 08. 13:15

A Rothschildok 1815-ben, néhány órával a waterlooi csata után alapozták meg mesés vagyonukat, egy jól szervezett spekulációval.

Mayer Amschel Rothschild volt a nemzetközi bankárdinasztia megalapítója, 1744. február 23-án született a Majna melletti Frankfurtban. A zsidó gettóban, szerény körülmények között nőtt fel, pénzkölcsönzéssel foglalkozó apját 12 éves korában vesztette el. Az értelmes fiú ezután egy hannoveri bankházba szegődött el, majd húszévesen átvette apja egykori üzletét. Régi pénzekkel kezdett kereskedni, kézzel írt katalógusaival végiglátogatta a német fejedelemségeket. Mivel az előkelőségeknek áron alul kínálta a ritkaságokat, egy idő után II. Frigyes hanaui herceg is vásárolt tőle - ez volt az első tranzakció egy Rothschild és egy fejedelem között.

Később Rothschild a herceg ügyintézője lett és emellett fiain keresztül a német, osztrák, francia, brit és olasz fővárosokban pénzügyi központokat hozott létre, ahol kötvényekkel, arannyal, devizával, sőt még kezelt befektetésekkel is foglalkoztak. Akkoriban ők voltak a világ leggazdagabb családja, később is csak a Rockefellerek tudtak versenyezni velük.

A család szerencsecsillaga a napóleoni háborúk idején virradt fel. Első igazi nagy üzletüket 1804-ben bonyolították le, amikor az anyagilag megszorult VII. Keresztély dán királynak nyújtottak - uzsorakamatra - hitelt.

A Rothschildok a háborús években kölcsönöztek minden hadviselő félnek, kereskedtek legálisan és csempésztek ha kellett, hogy kielégítsék ügyfeleik igényét a kontinentális zárlatot nyögő Európában.

Mayer Amschel 1812. szeptember 19-én halt meg, így nem érte meg azt a huszárvágást, amely legendássá tette a Rothschild nevet. 1815 nyarán mindenki feszült izgalommal várta a waterlooi csatatérről érkező híreket, így a Napóleon bukására spekuláló Rothschildok is. A bankárház addigra már saját, a hivatalosnál gyorsabb hírközlő hálózatot épített ki, így nyolc órával Wellington futárának megérkezése előtt értesültek a diadalról. Nathan Rothschild tudatta a hírt a kormánnyal, majd megjelent a tőzsdén és elkezdett - eladni. A piac pillanatok alatt összeomlott, a "jól értesült" Rothschild példáját követve mindenki fejvesztve szabadult államkötvényeitől. Amikor az árak már töredékükre zuhantak, Rothschild megbízottai fillérekért mindent visszavásároltak. Néhány perc múlva megérkezett a hivatalos közlemény, az árfolyam az egekbe szökött, Nathan Rothschild pedig megalapozta a család mesés vagyonát.

Benjamin de Rothschild

A XX. század azonban megváltoztatta a család kiváltságos helyzetét: az új bankok, amelyek nyilvános részvénykibocsátásokon keresztül gyűjtöttek tőkét, szép lassan elhódították a piacot.

A Rothschild-család azonban nem tűnt el a történelem süllyesztőjében, összességében most is a világ egyik leggazdagabb családjaként tartják őket számon, de a rengeteg cég és az élükön álló családtagok vagyona jelentősen megcsappant és szétszóródott.

A Forbes milliárdos listáján mindössze az 1376. helyet foglalja el Benjamin de Rothschild, a bankárfamília leggazdagabb tagja, aki az újság becslése szerint 1,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

(Forrás: penzugyguru.hu; origo.hu; portfolio.hu; wikipedia.hu; kép: google)