Jump to content

Bye Alex 40 ezer forintból élt egy hónapban

2016. 10. 24. 15:38



3 éven keresztül 40 ezer forintból élt az X-Faktor mentora, szülői segítségre sosem számíthatott. Hozzá hasonlóan sok fiatalnak indul nehezen a felnőtt élete.

"Az egyetemi tanulmányai alatt soha nem kért pénzt a szüleitől. Tanulmányi ösztöndíjat kaptam, szociális támogatásért pályáztam, felvettem diákhitelt, és ebből összejött annyi, hogy nem halltam éhen" - nyilatkozta ByeAlex. Az élete diplomával a zsebében sem lett könnyebb. Több helyen is dolgozott, de alig fizettek.

"A legolcsóbb tömlőssajtot és toastkenyeret tudtam csak megvenni, és mindig megnéztem, melyik joghurt kerül a legkevesebbe. Ma azt mondanám, lomot ettem, amihez már hozzá sem nyúlnék. Ez az időszak majdnem három évig tartott. Két munkahelyet is vállaltam, kora reggel indultam, és késő este értem haza. Dolgoztam újságíróként, hirdetésszervezőként, 40 ezer forintból éltem egy hónapban. Nem egyszer szinte meg kellett erőszakolnom magam, hogy felvegyem a telefont a munkában. Kilátástalannak éreztem az életemet, és féltem attól, mi lesz holnap. Lesz-e munkám, lesz-e mit ennem, lesz-e hol laknom. Mi van, ha nem tudom megkeresni azt a pénzt, amivel fenntartom magam. Utcára kerülök és akár csöves is lehetek" - mesélte az X-Faktor mentora.

Nehéz a fiatalok elindulása

A Frissdiplomás Kft. által készített felmérés szerint a tanulók nincsenek tisztában azzal, hogy mit fognak kezdeni a szakmájukkal, hol tudnak elhelyezkedni, hol találhatnak munkát, és mit is fognak csinálni, amikor végeznek tanulmányaikkal és kilépnek a munkaerőpiacra.

Sok fiatal az anyagi nehézségek miatt kezdetben szinte bármilyen munkát elfogad, és később, amikor már van valamilyen munkatapasztalatuk, akkor keresik álmaik állását. Inkább azt az állást preferálják, ahol folyamatosan képezhetik magukat és ezzel párhuzamosan az eredményeiket is elismerik. Utóbbi esetében a kutatása is megerősítette azt a tényt, hogy az 1980 után születettek folyamatosan igénylik a visszacsatolást, a dicséretet az elvégzett feladat után. Ez hozzájárul náluk ahhoz, hogy motiváltak és elkötelezettek maradjanak.

(Forrás: penzcentrum.hu; kép forrása: de.wikipedia.org)