Jump to content

Ők a legbefolyásosabb magyarok

2016. 05. 25. 21:26

Második alkalommal állították össze a legbefolyásosabb magyar üzleti döntéshozók tablóját. A 101-es lista a Manager Magazin dupla számában jelent meg. A világ nagyot fordult egy év alatt: a Simicska-birodalom nehezen tartja pozícióját, az új oligarchahálózat pedig gyorsabban épül fel, mint azt bárki gondolná.

Egy pillanatok alatt milliárdossá vált polgármester, egy média- és kaszinóbirodalmat építő üzletember s a láthatatlan kormányzati tanácsadó is bekerült idén a tíz legbefolyásosabb üzleti döntéshozó közé. Mezősi Tamás, a Világgazdaság főszerkesztője mutatta be a Manager Magazin dupla számát, amelyben összegyűjtötték a top 101 üzleti döntéshozót.

Mészáros Lőrinc, Andy Vajna vagy Habony Árpád olyan nagyágyúkhoz zárkózott fel, mint a Richter vezetője, Bogsch Erik, az OTP elnök-vezére, Csányi Sándor vagy az FHB- és CEMP-elnök Spéder Zoltán. Az élvonalban maradt Demján Sándor , Garancsi István, valamint Hernádi Zsolt is. Friss belépő még az MNB-elnök Matolcsy György.

Az Orbán–Simicska-háború következtében az oligarcha pozíciói gyengülnek – erre utal, hogy a napokban eladta a Class FM-et –, s üzlettársa, Fonyó Károly ki is esett a top 101-ből.

A top 101 módszertana

Egy tíztagú szakértő zsűri javaslatai alapján a szerkesztők összeállítottak egy hosszú listát a szóba jöhető üzletemberekről. Ezen a listán minden olyan, a magyarországi üzleti életben befolyásos szereplő helyet kapott, akit a zsűri erre érdemesnek gondolt. A kiírás alapján nem vették fel azokat, akik üzleti érdekeltségük mellett aktív kormányzati pozíciót is betöltenek. A hosszú listán több mint 160 név szerepelt. A végső lista, illetve a rangsor pontozásos rendszer alapján alakult ki. Négy, egymástól jól elkülöníthető és értékelhető szempontrendszer alapján pontozott a zsűri, minden esetben 1–10 közötti pontszámokkal.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)