Jump to content

Márton András szerint a pénzügyekben is kell tudni kikapcsolni

2014. 02. 27. 00:00

A NarancsJuice februári interjújában a KFT zenészeként híressé vált Márton Andrást kérdeztük meg arról, Ő hogy csinálta? A zenélés, koncertek szervezése, könyvszerkesztés, feltalálás: mind olyan kíhívások, melyek során szerinte időt és energiát kell fordítani a pénzügyek kezelésére is.

“Többek közt Zappa és John Lennon is volt, amikor magához vette, saját kézben tartotta ezek intézését. A KFT-nél úgy adódott, hogy szinte az indulás óta én tartom kézben a zenekar közös ügyeit, a pénzügyeket is, a kezdet pedig már régen volt.”

– válaszolta Márton András, mikor pénzügyi tudatosságáról kérdeztük. Saját bevallása szerint különböző projektjei, a KFT, és a Sc.Art zenekarok vagy a SzemTanú könyv szerkesztésénél elengedhetetlen volt a pénzügyek tudatos kezelése, másképp nem megy. Mindez természetesen a magánéletben is hozzásegítette tudatos döntésekhez, de szerinte kikapcsolni is tudni kell:

“[…] még a hírekben sem akarok hallani csökkentésről, emelésről, szorzásról, osztásról, egyáltalán számokról. Ez is a tudatosság része. Egy idő után ugyanis fárasztó.”

A zenész szerint egyébként érdemes az embernek saját értékteremtő képességében bíznia, emelett pedig bizalmatlan még a bizonyos garanciákat ígérő befektetési ajánlatokkal szemben is. “Azt gondolom, a legjobb befektetés, ha saját erejéből olyasvalamit tud csinálni az ember, amire mások igényt tartanak és hajlandók fizetni érte. Gondoljunk csak a Sziget Fesztiválra, a Pesti Estre, a Vista Utazási Irodára, a Graphisoftra vagy a Kürtre.” Ettől függetlenül szerinte szituációtól függ az, hogy kinek érdemes kikérni a tanácsát befektetési döntésinkkel kapcsolatban. De minden esetben a “legjobb résen lenni”.

Kérdeztük arról is milyen kihívásokkal találkozott zenészként, szerkesztőként vagy szerzőként, és bár azt bevalotta, hogy ezek a szerepek eléggé eltérnek egymástól, annyiban hasonlítanak, hogy “hogy nem mindig mehet biztosra az ember. A zenekarokban igaz, hogy egyedül találok ki, tervezek meg sok mindent, de hárman vagy négyen kell igent mondjunk rá. “

"Azt viszonylag hamar leszűrtem mindkét esetben, hogy az igényességbe fektetett idő és energia nem mindig kifizetődő. A könyvet egy egész éven át, napi sok órában készítettük, a KFT születésnapi Ufóshow koncertjét ugyancsak egy éven át készítettem elő, a Sc.Art együttessel több éven át terveztük, hogyan lehet élvezhető zene kozmikus hangokból. Én ennek ellenére is szeretem ezeket csinálni, mind nagy örömet jelentett, amikor megvalósult.

Persze végső soron Márton András is azt gondolja, takarékosnak lenni hasonló mint minden más hivatásban: “Ha van miből takarékoskodni, akkor könnyű, ha nincs, akkor nem lehet.”