Jump to content

Náksi Attila: a válság miatt lett tudatos

2013. 04. 30. 00:00

A Narancs Juice legújabb celebinterjújában ezúttal a népszerű DJ-vel és lemezkiadóval, Náksi Attilával beszélgetett a pénzügyi tudatosságról és az ésszerű gazdálkodás szükségességéről. A Stereo Palma nevű formáció tagja ugyan csak a válság óta kezeli igazán tudatosan pénzügyeit, de meglehetősen otthon van a megtakarítások és az üzlet világában.

Náksi Attila az általános pénzügyi tudatossági önértékelését feszegető kérdésünkre elmondta: Az utóbbi időben meglehetősen tudatosan viszonyul az anayagiakhoz, hiszen "a pénzügyi válság mindenkit átértékelésre késztetett". A DJ egyébként a kiadások, költések és vásárlási döntések ésszerű mérlegelésén túl vállalkozásának ügyeiben is az "olcsó, innovatív megoldásokat" keresi.

"Az utóbbi időben meglehetősen konzervatív megtakarítási módszereket, banki konstrukciókat választok, nem vágok bele nagyon merész dolgokba" - beszél befektetési alapelveiről a producer. Náksi azért hozzáteszi: a kilencvenes évek részvényboomja idején még próbálkozott tőzsdei befektetésekkel is.

A magánnyugdíj-megtakarítások kapcsána zenész a kötelező pénztárak államosítása óta a kimaradás stratégiáját választja, tehát önkéntes pénztárakba nem fektet pénzt. "Talán az állami rendszerből lesz némi nyugdíjam, bár valljuk be: vállalkozóként nem számítok magas kifizetésekre" - magyarázza. Náksi Attila egyébként a pénzügyi tanácsadókkal való egyeztetést is hasznosnak tartja, de csak ha professzionális szakemberekkel dollgozunk, akik "értenek hozzá és szívből csinálják". "A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a jutalékért dolgozó biztosítási üzletkötőkkel felesleges vesződni" - mondja.

A DJ-producert utoljára arról kérdeztük: lehet-e DJ-ként egyedül boldogulni a zeneiparban, vagy mindenképpen szükség van menedzserekre? Náksinak külföldön ennek van realitása, viszont Magyarországon sem zenészként, sem lemezkiadóként nincs szüksége menedzserre, hiszen "kicsi a piac, kicsik a kihívások és a bevételek, viszont a személyes kapcsolatok számítanak. Ha nem te kezeled az ügyeket, akkor talán megmenekülsz néhány kellemetlen alkutól, viszont elveszted a bizalmi kapcsolatok által biztosított pici pluszt az üzletben".

Fotó: Náksi & Brunner