Jump to content

Gabler Gergely: Izgalmak mindig vannak

2013. 03. 24. 00:00

A Narancs Juice márciusi interjúja nem egy híresség pénzügyi szokásairól szól – ezúttal inkább egy valódi szakértő tanácsaira és véleményére voltunk kíváncsiak. Beszélgetőpartnerünk ezért Gabler Gergelyre az Equilor Zrt. szenior elemzője volt, aki markáns állásponttal rendelkezik a személyes pénzügyek fontosságáról és az ésszerű befektetési stratégiákról is.

Gabler Gergelyt először arról kérdeztük: szerinte mi mondható el a magyar állampolgárok pénzügyi tudatosságáról, illetve mik a pozitív minták és mik a rossz beidegződések. „A magyar társadalom pénzügyi tudatossága összességében nem túl fejlett, ami részben az ehhez kapcsolódó oktatás hiányának is köszönhető” – mondta el a közgazdász.

Szerinte nagy baj az, hogy pénzügyi ismeretekre szinte csak az ilyen szakmát tanuló egyetemisták tesznek szert – ők is inkább elméletet tanulnak, mintsem rálátást az ésszerű befektetési stratégiákra. Az elemző egyébként szemléletes példának tartja azt, hogy számos ügyfele ódzkodik az állampapírok vásárlásától, mivel azokatt kockázatos befektetésnek tartja a bankbetéttel szemben. „Valójában az állampapírok inkább óvatos, konzervatív választásnak számítanak” – mondja Gabler.

Az Equilor szakembere egyébként személyes pénzügyeiben is felhasználja a szakmai tapasztalatokat, noha rámutat: „saját befektetési döntéseink vérmérsékletünkön is múlnak”. „Én például az óvatos, biztonságos befektetéseket kedvelem, ezért megtakarításaim nagy része állampapírban van, amit részvényekkel és befektetési alapokkal egészítek ki” – tette hozzá. A befektetési szakember bankszámlára nem tesz megtakarítást, azon csupán a fogyasztásához szükséges pénzösszegeket tartja.

Az elemző munkája során számos hasznos információra tesz szert, amelyeket fel tud használni személyes pénzügyeinek irányításában is – éppen ezért saját döntései előtt nem szokta kikérni mások véleményét. „A külső tudásnak ekkor általában már birtokában vagyok” – mondta. Gabler Gergelyt egyébként megkérdeztük arról is, jó befektetésnek tartja-e az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat. „Ezek nagyban hasonlítanak a befektetési alapokra, nagy hátrány viszont, hogy korlátozott a pénz hozzáférhetősége” – fejtette ki álláspontját a közgazdász, aki ugyanakkor az önkéntes pénztárak termékeit az azokhoz kapcsolódó nagy adókedvezmény miatt mégis jó választásnak tekinti.

Végül Gabler Gergely beszélt a munkájában megjelenő legnagyobb kihívásokról is. „Izgalmak mindig vannak” – szögezte le. Az elemző elmondja: a tavalyi év elején a legnagyobb kérdés például az volt, hogy érdemes-e megtakarításainkat a hektikusan alakuló árfolyam ellenére is forintban tartani. A válasz végül igenlő volt. „Az importcikkek fogyasztói kosarunk tekintélyes részét teszik ki, így az infláció természetesen ront a forintmegtakarítások értékén, azonban a magas kamatszintek kompenzálják ezt” – magyarázta.