Jump to content

Betlen János a bankokra bízza

2013. 02. 26. 00:00

A Narancs Juice februári interjújában Betlen János műsorvezetővel beszélgetett a személyes pénzügyi tudatosságról, a pénzügyi tanácsadás fontosságáról és az újságírásban olykor felmerülő pénzügyi kihívásokról.

A Duna Televízió Klubszoba című műsorának vezetője úgy véli: pénzügyi tudatossága semmiképp sem tekinthető kielégítőnek, hiszen a megfelelő tudás híján nem foglalkozik ilyen jellegű kérdésekkel. „Nem értek a pénzügyekhez. Az, hogy rábízom a bankra, nem nevezhető tudatosságnak” - magyarázza az újságíró. Volt ugyanakkor már arra is példa, hogy én döntöttem a pénzemről. Vesztettem vele – mondja Betlen, aki a 2006-os kiigazítások idején fektette pénzét devizába, hiszen a forint gyengülésére számított. A magyar valuta viszont éppen emelkedni kezdett – emlékezett.

A magánnyugdíjpénztári tagsággal is rendelkező médiaszemélyiség emiatt is szögezi le: „Az olyanoknak mint én, feltétlenül érdemes pénzügyi tanácsadóval konzultálnia a megfelelő befektetések kiválasztásához. Talán nem sok pénz, de nekem fontosak ennyire a hosszú éveken alatt megszerzett megtakarítások”. Betlen János pénzügyi szolgáltatója egyébként egy öt fokozatú skálán hármasra értékelte a műsorvezető kockázatviselő hajlandóságát.

Amikor azt kérdeztük a köztévé reggeli műsorait évtizedeken keresztül készítő médiaszakembertől, hogy munkájában kellett-e pénzügyi döntést hoznia egy kilencvenes évekbeli tréfáról számolt be. Betlen János néhány munkatársával egy bizonyos alvállalkozó által ki nem fizetett észak-magyarországi roma építőmunkások ügyéről készített riportfilmet, amikor az említett vállalkozó megbízója, a fővállalkozó megpróbálta közvetítő útján megtudakolta, mennyiért szállna le a témáról. Az újságíró azt felelte: „pályamódosítás nyolc embernek az annyi mint nyolcszor harmincmillió”. A vállalkozás vezetése csak annyit válaszolt, hogy „értik a viccet”.