Jump to content

Pataki Zita, a „kamatvadász”

2012. 12. 19. 00:00

Mindig a legjobb banki kamatot keresem, és ezért még a pénzemet is hajlandó vagyok mozgatni egyik pénzintézetből a másikba, ha az megéri – mondta a Narancsjuice.hu-nak Pataki Zita. Az RTL Klub, illetve a Gazdasági Rádió műsorvezetője rendkívül spórolósnak tartja magát, a karácsony mellett pedig jelenleg esküvőre is készül.

- Anyukám mindig borítékokba rendezte a pénzt, amint megkapta a fizetését: külön félretette például a számlákra az összegeket már a hónap elején. Valószínűleg tőle örököltem azt, hogy néha túlzottan spórolós vagyok – mondta kérdésünkre Pataki Zita. Hozzátette, meg kellett tanulnia elengednie magát, hogy örömet szerezhessen magának, ha azt a pénztárcája megengedi.

Pataki Zita amellett, hogy az RTL Klub időjárás-jelentője, a Gazdasági Rádió „Hétfő – egy nő” című műsorát is vezeti. Bár pénzügyi jogot is tanult, de saját bevallása szerint nem ért a tőzsdéhez, vagy a bonyolultabb banki eszközökhöz, ezért inkább az egyszerűbb és biztonságosabb megtakarítási eszközöket választja. - Ha valahonnan egy kis plusz bevételre teszek szert, azt azonnal lekötöm – mesélte a műsorvezető.

Rendkívül tudatosan választ bankbetétet, hiszen Pataki Zita folyamatosan figyeli, hol mekkora kamatot adnak a bankok. - Egy pénzügyi szakértő ismerősöm azt mondta rám, „kamatvadász” vagyok. Ebben van is igazság, mert még mozgatni is hajlandó vagyok a megtakarításomat egyik pénzintézetből a másikba, ha ott nagyobb kamatot kapok, és a pénz átvitele nem jár túlzott költséggel – fejtette ki.

Pénzügyi döntésekben azonban nem csak a saját feje után megy a műsorvezető. - Egy nagyon jó barátom közgazdász, és az ő véleményét kérem ki gyakran – mutatott rá. Pataki Zita emellett azonban leendő férjére is számíthat ezen a téren. Azt ugyanakkor rendkívül károsnak tartja, amikor pénzügyi tanácsadók félrevezető szlogenekkel próbálnak meg bonyolult pénzügyi termékekre rábeszélni főként idős embereket. - Nem tudnak rám sózni semmilyen pénzügyi eszközt, de a családomban történt már ilyen, és ezáltal rendkívül előnytelen szerződés született a mi szempontunkból – húzta alá.

A műsorvezető nagyon tudatosan költ a hétköznapokban is. Most viszont nem csak a karácsonyra készül, hanem májusra kitűzött esküvőjére is. Emellett pedig férjével közös otthon építését tervezik. - A pénzügyi tudatosság előnyeit általában évek múltán érzem. Tizenöt évvel ezelőtt például kötöttem egy életbiztosítást, ami most fog lejárni, éppen akkor, amikor szükségem van a pénzre az építkezéshez. De hasonló az a lakáscélú megtakarítás, amit másfél évvel ezelőtt kötöttem, ez úgyszintén a közös otthon megteremtését segíti majd – emelte ki Pataki Zita.