Jump to content

Erdélyi Zsolt távol tartja magától a pénzt

2012. 12. 05. 00:00

A Narancs Juice legújabb celebinterjújában Erdélyi Zsolt médiaszakemberrel beszélgetett a tudatos pénzügyi tervezésről, a személyes takarékoskodás megfelelő formáiról. Erdélyi Zsolt egyszerre rádiózik, dolgozik a reklámszakmának, illetve számos fővárosi buliban DJ-ként is fellép.

A sokoldalú médiaszemélyiség egyáltalán nem sorolja saját magát a pénzügyileg legtudatosabbak közé – elmondása alapján ez nála szakemberek segítségének igénybevételében merül ki. „Ha sikerült megkeresnem, a lehető legtávolabb tartom magamtól” – teszi hozzá Erdélyi, aki szerint a takarékoskodás önmagában nem jelent tudatosságot, vagy különleges pénzügyi képességeket. A műsorvezető világossá teszi: „Nem értek a pénzhez. A családomban túl sok rossz példát láttam, ezért leginkább tartok tőle.

A fentieknek megfelelően Erdélyi Zsolt több mint 10 éve egy nagyobb befektetési cég szolgáltatásait veszi igénybe megtakarításainak kezelésére. A lemezlovas nem követi figyelemmel befektetéseinek pontos helyét, nincs tisztában a megvásárolt pénzügyi termékekkel. „Egyszer megkérdeztem, hogy van-e Apple részvényem. Nincs” – meséli.

Erdélyi nem részesíti előnyben a hosszú távú megtakarítási formákat, így a magánnyugdíjpénztári szolgáltatásokat sem. „Aktív ember vagyok, rövid- és középtávon tervezek” – teszi hozzá. A reklámszakember egyébként nem hisz a pénzügyi tanácsadók függetlenségében, ezért önmagában tanácsot egyetlen tanácsadótól sem kérne. A különféle forrásokból beérkező jövedelmek csoportosítása egyébként Erdélyi Zsolt esetében automatikus: „A jövedelmeim mind számlapénzek, így automatikusan szeparálódnak. Készpénzben csak vegetálok” – mondja.

Erdélyi Zsoltot végül arról kérdeztük, hogy milyen jellegű pénzügyi kihívásokat hordoz magában egy kommunikációs vezető pozíciója. A szakember válasza erre a következő: „az én feladatom 90%-ban stratégiai tervezés. Így egyrészt technikailag is távol vagyok a konkrét pénzmozgásoktól, de igyekszem is távolságot tartani azoktól. Mint mondtam, nem értek a pénzhez, de egy fontos dolgot megtanultam: mindent meg lehet venni a feléért és a duplájáért is”.