Jump to content

Fejős Évát a pénz álmai valóra váltásában segíti

2012. 08. 08. 00:00

Előbb spórolok, és csak azután költök – mondta a Narancsjuice.hu-nak Fejős Éva. A bestsellereket egyre-másra halmozó írónő szerint élete legnagyobb luxusa az utazás, de mivel számos élményt belesző később regényeibe, így erre ma már egyfajta befektetésként is tekint. Fejős Éva sosem ülne föl a „kis kockázat nagy nyereség” kezdetű ajánlatokra.

Az írónő saját bevallása szerint egy szülői kölcsön után lett tudatos a pénzügyek terén. – Miután életem első önálló nyaralása előtt kölcsönkértem az utazásra a szüleimtől, és utána hónapokig törlesztgettem, azt hiszem, tudatossá váltam. Legalábbis annyiban, hogy hitelre nem vásárolok, sem élményt, sem tárgyat – fejtette ki kérdésünkre Fejős Éva. Hozzátette, egyszer az autója megvásárlásához mégis 400 ezer forint értékű bankhitelt vett fel, de annyira nyomasztotta, hogy inkább spórolósabban élt, és – bár nagyon rosszul járt – a hároméves futamidő helyett egy év után törlesztette a teljes összeget. – A pénzügyi tudatosságom legfontosabb eleme azóta, hogy előbb spórolok, és csak azután költök, nem veszek fel hitelt – szögezte le. Ez alól egyedül a lakáshitel jelentett kivételt számára, de ott is alaposan megtervezte, mennyit fog tudni hosszú távon törleszteni.

Fejős Éva könyvei általában egzotikus helyszíneken játszódnak, így nem csoda, hogy rendkívül fontos számára az utazás. – Életem legnagyobb luxusa az utazás. Gyerekkorom óta álmodtam arról, hogy egyszer majd utazni fogok, távoli tájakat szerettem volna látni, és bár nemigen volt pénzünk külföldi nyaralásra, biztos voltam benne, hogy egyszer majd megadatik nekem. Úgyhogy amióta dolgozom, azóta szinte mindig utazásra gyűjtök, az élmény az, amit nem lehet elveszteni, nem kopik el, nem érheti baj, ezért fontosabbnak tartom, mint a tárgyakat – fogalmazott az írónő. Megjegyezte, éppen emiatt egyáltalán nem is érdekli, hogy régi otthon a tévé, a DVD-lejátszó vagy a kenyérpirító. – Annyira megőrzöm magamban az utazási élményeket, a látottakat, hallottakat, a fényeket, illatokat, ízeket, hogy ezeket beleszövöm általában a regényeimbe is, tehát valamilyen szempontból a hobbim "befektetésnek" is számít ma már – mutatott rá.

Fejős Éva számára még a saját könyveinek főszereplői is tudtak erőt adni. – A regényhőseim luxusa nem anyagiakban jelenik meg: az ő luxusuk elsősorban az, hogy bátrak, és kilépnek abból, amiben nem érzik jól magukat. Ez a bátorság nekem is erőt adott, úgyhogy pár év után vettem egy nagy levegőt, és követtem őket, vagyis elhagytam egy klassz munkahelyet, ahol a feladataimat már nem éreztem kihívásnak. Most "csak" regényíró vagyok, de újságíróként is nagy terveket dédelgetek, egy saját magazinban gondolkozom. Előbb-utóbb talán megvalósul, ha meg kell valósulnia – mesélte.

A Bangkok, tranzit és a Hotel Bali című sikerkönyvek szerzője egyáltalán nem kedveli a kockázatos manővereket. – A kevesebb gyakran több. Úgy gondolom, sosem harapnék rá a "kis kockázat - nagy nyereség" szlogenű befektetésekre, mert egyszerűen nem hiszek bennük, de legalábbis nagyon sok példát láttam, amikor erre ráfaragtak. Nincs bennem mohóság. Azt hiszem, az életszemléletem segített abban, hogy mindig legyen annyi munkám, amiből meg tudok élni, és a nagy céljaimra is spórolhassak egy keveset – hangsúlyozta Fejős Éva.

A pénzügyek terén egyébként a párjára hallgat, de nincsenek nagy pénzügyi manőverek az írónő életében, nem tartja magát „pénzügyi gurunak”. Mint mondta, a pénzügyekkel kapcsolatban nincsenek megérzései, mivel a pénz csak azért érdekli, hogy kifizesse a számláit, és hogy segítsen bizonyos álmok megvalósításában.