Jump to content

Buday: Fél év tartalék kell

2012. 03. 26. 00:00

Buday Péter mesterszakács, a Most a Buday! című főzőműsor házigazdája nem csak a konyhában, hanem a pénzügyekben is tudatos. Rövid és középtávú megtakarítással is rendelkezik, kockázatos eszközbe viszont sosem helyezné a pénzét, a fogyasztását viszont mindig előre megtervezi.

Ha megtakarításról van szó, az első lépés nálam a fogyasztás megtervezése – mondta a narancsjuice.hu-nak Buday Péter mesterszakács. Ez azt jelenti nála, hogy eleve annyit vásárol, amennyit a család meg is eszik. – Nagyon fontosnak tartom ezen kívül az ár-érték arányt, a jó minőség akkor is megéri, ha egy kicsit többet kell érte fizetni. Például egy gyenge minőségű, de olcsó ruhadarabot valószínűleg hamarabb pótolni kell, mint egy jó minőségű, de kicsit drágábbat – emelte ki. Emellett az ételek elkészítéséhez igyekszik minél kevesebb energiát használni, de ugyanígy jár el a lakás fűtésével is.

A mesterszakács azonban nem csak a konyhában és a háztartásban, hanem a pénzügyekben is tudatos. – Mindig arra törekszem, hogy legalább fél évre elegendő tartalékkal rendelkezzek, hogyha esetleg bármi történne, és nem lenne bevételem, akkor se legyen problémánk – mesélte Buday. Hozzátette, a megtakarítások esetében mindig a biztonságos eszközöket választja, azokat amelyeket a bank, vagy a barátai ajánlanak, de tőzsdével, vagy ehhez hasonló kockázatos befektetésekkel sohasem foglalkozik.

A 49 éves mesterszakács rövid és középtávú eszközökben is tart pénzt, de gondolkodik egy 10-15 évre szóló megtakarításban is, amellyel nyugdíjas éveit alapozná meg. – Azokat az eszközöket részesítem előnyben, amelyeket nem kell állandóan újra gondolni, de közben megőrzik a pénz értékét – emelte ki. Ezért tartja jó megoldásnak az egy havi lekötésű, de folyamatosan megújuló bankbetétet, így ugyanis bármikor a pénzéhez juthat, ám közben az nem veszít az értékéből sem.

Buday Péter korábban deviza alapú hitelt is vett fel, de mint mondta, ezzel egy időben egyrészt lakástakarék-pénztári, másrészt középtávú megtakarítási számlát is nyitott. – Azt akartam elérni, hogy hosszú időre elegendő tartalékom legyen a törlesztőrészletek fizetéséhez – jegyezte meg. Hozzáfűzte, később ennek köszönhetően tudott élni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével.