Jump to content

Zacher Gábor: távol a pénzügyektől

2012. 03. 14. 00:00

A Narancs Juice márciusi interjújában Dr. Zacher Gábort, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetőjét kérdeztük pénzügyekhez fűződő viszonyáról, valamint a munkáját és magánéletét illető legfontosabb anyagi vonatkozású feladatokról. A nemzetközileg elismert toxikológus saját bevallása szerint szerencsés helyzetben van, hiszen a pénzügyekhez kapcsolódó teendőket felesége végzi el háztartásukban.

Zacher Gábor emiatt egyáltalán nem tartja pénzügyileg tudatosnak magát, ahogyan azt ki is fejtette: „ezeket a dolgokkal a feleségem foglalkozik, aki nálam sokkal okosabb, és én ennek őszintén szólva igazán örülök”. A főorvosnak e szituációból fakadóan a családban igénybevett pénzügyi termékekről sincsenek információi. „Azt sem tudom megmondani, hogy jelenleg milyen befektetetésekkel rendelkezünk. Sőt: ha megkérdezné, arról sem tudnék beszélni, hogy mennyi megtakarításom van. Pénzügyi antitalentumnak tartom magam, viszont a feleségem szerencsére egy fantasztikus nő, aki mérnökként az efféle kérdéseket is kezelni tudja” - magyarázta a toxikológus.

A három egyetemen is oktató toxikológus a fentieknek megfelelően 15 éves fiát, Bendegúzt sem elsősorban a pénzügyi felelősségvállalásra próbálja nevelni – Zacher Gábor szerint ez inkább fordítva képzelhető el. A főorvos kifejtette: „A gyerekem szintén sokkal okosabb nálam, és azt látom: őt jobban is érdeklik ezek a kérdések. Mi nagyon jó haverok vagyunk, de erről soha nem beszélünk. Inkább együtt nézzük például a most zajló Biatlon-világbajnokságot”.

A főorvost természetesen megkérdeztük arról is: milyen típusú pénzügyi fegyelmet és felelősséget kíván meg egy kórházi osztály irányítása. Zacher Gábor munkájában az anyagi irányítás nem foglal el jelentős teret – a hangsúly természetesen a gyógyításon van. „A kórházi rendszerben keretgazdálkodást alkalmaznak, tehát egy bizonyos összeg áll rendelkezésünkre a szükséges gyógyszerek és egyéb eszközök megvásárlására. Természetesen előfordulnak olyan betegek is, akik meggyógyítása súlyos költségeket idéz elő. Ekkor a kezelés finanszírozását külön levélben kell kérnem a kórház vezetésétől, amely az ilyen kéréseket többnyire normálisan bírálja el” – számolt be Zacher az osztályvezetői feladatkör pénzügyi vonatkozásairól.