Jump to content

Harcsa Veronika: egy élmény egy befektetés is

2011. 10. 28. 00:00

Maga adja ki zenekara lemezeit Harcsa Veronika, akinek 2008-ban megjelent albuma még Japánban is listavezető lett. Az énekesnő a zene mellett a saját pénzügyeivel kapcsolatban is határozott elképzelésekkel rendelkezik. Mindez nem véletlen, hiszen már középiskolásként bepillanthatott egy bolt vezetésébe.

"Első kereseteim a nagynéném traffikjához kötődnek, ahol lottót, újságot, cigarettát árultam nyaranta. Egészen az egyetem elejéig minden évben eltöltöttem ott pár hetet, és nem csak a pultban ültem, de figyeltem a készletek fogyását, árut rendeltem, és a kasszát is kezeltem. Vagyis gimnazistaként élesben próbálhattam ki, milyen egy kis boltot vezetni, megtapasztalhattam, mekkora pénz forog, és abból végül mennyi marad nyereségként, mekkorák az árrések, vagy hogy mik a kiszámítható, és az előre nehezen látható tényezők a forgalomban" - mutatta be az énekesnő pénzügyi tudásának eredetét. Hozzátette, hogy az így keresett első jelentősebb összegből biciklit vett a nyári túrához, ami jó befektetésnek bizonyult, hiszen bevallása szerint a kerékpár azóta is megvan. "Emlékszem, hogy akkor drágábbnak számított a modell, amit válaszottam, de azóta is bírja a strapát, úgyhogy nem volt rossz döntés" - fogalmazott Harcsa Veronika.

Kérdésünkre elmondta, leginkább a születől tanult spórolni, akik sosem szórták a pénzt, kevés luxust engedtek meg maguknak és a családnak. "Én is szeretek félretenni, és szoktam is, de a tőlük tanult mintán sokat lazítottam. Olyan dolgokra, amik valódi élményeket adnak, nem vagyok hajlandó sajnálni a pénzt. Ilyen például az utazás, ami új tapasztalatokkal gazdagít, ismeretlen világokba enged bepillantást" - mutatott rá. A Fonogram-díjas művésznőnek alkotóként folyamatosan szüksége van új hatásokra, hogy legyen miről dalt írni, legyen miről énekelni, így egy ilyen költekezés számára egyfajta befektetés is.

"Spórolni úgy szoktam, hogy ha érzékelem, épp félre tudnék tenni valamennyit, azt rögtön átutalom a befektetési számlámra. Ha a sima folyószámlámon hagyom a pénzt, akkor előbb-utóbb szembejön egy ellenállhatatlan kabátka vagy csizma" - mesélt szokásairól Harcsa Veronika. Megjegyezte, a befektetési számlára egyben azért is szüksége van, mert a zenekara pénzügyeit egyéni vállalkozóként saját maga kezeli, sőt, még a lemezeket is maga adja ki, ami milliós nagyságrendű tőkét igényel. "Itthon, és főleg manapság olyan kevés pénz van a lemezkiadásban, hogy jobbnak látom egy kézben tartani a dolgot, így legalább pontos rálátásom van az albumok sorsára, és a kevéske nyereség a zenekaron belül marad, nem kell a kiadó felé semmit törlesztenünk" - ismertette az énekesnő.

Harcsa Veronika személyes megtakarítását portfolióban tartja, de szeretne előbb-utóbb lakást is venni. Bár mint jelezte: "az életem egyelőre túl kusza ahhoz, hogy eldöntsem hol, és hogyan szeretnék saját otthont".